úterý 27. března 2018

Kdy jsem šťastný jako INFJ

4

V minulém článku, který mě přibližoval jako INFJ osobnost, se nás sešlo překvapivě mnohem více. To mě srdečně potěšilo, a proto jsem se rozhodl k tomuhle tématu nakrátko vrátit. INFJ často bývají nepochopené osobnosti, jsou ve společnosti nejméně zastoupené, proto by mohlo být přínosné je světu zase alespoň trochu přiblížit. Jsme mezi vámi. Dneska bych rád vyjmenoval několik věcí, díky kterým jsou INFJ osobnosti šťastné. Body, o kterých píšu, nejsou žádné obecné podmínky ke štěstí; štěstí je záležitost našeho vnitřního uvědomění, nicméně jde o body, které jsou pro tento typ osobnosti příznačné a se kterými se ztotožňuji.

  • Jsem šťastný, když vidím ve věcech hlubší smysl – Asi to nejhorší, co si dovedu představit, je žít mělký a obyčejný život. Důležité je hledat smysl v tom, co dělám, jinak se dokážu opravdu rychle otrávit a znudit. Určitě se najde spousta rutinních záležitostí, které musí vyřizovat každý, ale musí zapadat do nějakého hlubšího rámce, celkového obrazu mého života. 
  • Jsem šťastný, když se mnou chce někdo filozofovat – Někdy je lepší mlčet než se účastnit povrchní konverzace. Introverti kvůli tomu někdy vypadají arogantně, ale není to proto, že by se neradi socializovali – chtějí se socializovat hluboce. Chci slyšet velká tajemství, velké životní a existenciální otázky, skutečné emoce a strachy.
  • Jsem šťastný, když cítím pochopení – Opravdu mě naplňují vaše komentáře a zprávy, ve kterých mi píšete o věcech, které máme společné. Miluju, když se někdo chce bavit o mých knihách. Jsem šťastný, když vím, že v některých záležitostech na světě prostě nejsem sám. Jsem šťastný, když mám alespoň jednu osobu, která mi opravdu rozumí.
  • Jsem šťastný, když mám čas sám pro sebe – Možná to teď zní, že si protiřečím s předchozím bodem, ale mít čas sám pro sebe neznamená cítit se osamělý. Znamená to mít čas třídit si myšlenky, kterých mám plnou hlavu. INFJ osobnosti potřebují čas na úklid ve vlastní hlavě, kdy budou pociťovat naprostý klid od okolního světa.
  • Jsem šťastný, když je vše přehledné – Mám rád organizovanost a strukturu, která dává smysl. Nemusím být nutně vždy puntičkář, ač jím často jsem, ale potřebuju vědět, že nežiju v chaosu. Miluju minimalismus, protože je přehledný a jednoduchý. Nechtějte po INFJ diář, ve kterém je napsaná každá hodina dne, ale ptejte se na záchytné body v týdnu či měsíci.
  • Jsem šťastný, když jsem nezávislý – Jakékoli druhy závislosti jsou pro mě zničující, potřebuji cítit svobodu. Někdy kvůli tomu ničím pouta, která být ničena nemusela. Nikdy jsem nebyl člověk, který by rád šel v davu, potřebuji kolem sebe cítit svobodu a osobní prostor, jinak se moje schopnosti zazdí.
  • Jsem šťastný, když jsem kreativní – Ať už je to psaní nebo malování, ať je to splněný úkol nebo pracovní povinnost, cítím se šťastný, když dokončím něco, do čeho jsem dal kus své píle a kreativity. Kreativita mi dává možnost sebevyjádření, bez kterého dlouho šťastný nevydržím. Myšlenky musí proudit, ne být uzavřené.
  • Jsem šťastný, když poznávám – Rád se učím, ovšem jen to, co se skutečně učit chci. Rád poznám nová místa, ale jen pokud do nich nejsem zatlačen a když jsou alespoň trochu přírodní. Jsem šťastný, když se naučím novou dovednost, pokud se ji naučím sám. Jsem šťastný, když poznávám svou vlastní cestu.
Introvertní typy osobností jsou někdy přehlížené, nicméně to, že nejsou hluční, neznamená, že neumí pozorovat a vnímat všechno, co se kolem nich děje. Ani to není o tom, že by INFJ a další introvertní typy osobností neměli rádi lidi kolem sebe, jen nemají rádi mělkou socializaci. Prázdná mysl může být často mnohem hlučnější než ta, která je plná myšlenek.  

Pokud jste náhodou také osobnost INFJ, můžete mi zkusit napsat, zda se v těchto bodech poznáváte. Pokud vám v MBTI testu vyšla jiná osobnost, zajímalo by mě, zda s vaším výsledkem souhlasíte.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

4 komentáře:

  1. Test jsem si dělala a co si tak pamatuji, vyšlo mi INFX, překvapilo mě, že je možné, aby vyšlo X, z odpovědí nebylo prostě možné rozlišit, zda dávám přednost úsudku nebo vnímání, možná i proto, že pokaždé dávám přednost něčemu jinému.
    Body jsou dost pravdivé. :) Co se týká toho filozofování, mám ráda, když se můžu ponořit v rozhovoru hlouběji, pokud to není možné, pak se bavím o všem možném, jen nezacházím do hloubky. Dokážu se překvapivě celkem dobře uzpůsobit.
    Čas pro sebe je vždy důležitý, ať už na obnovení sil k dalším setkáním nebo seberealizaci.
    A s tou nezávislostí to chápu, také jsem takhle přerušila určitá pouta, protože jsem si cítila moc svazovaná, když druhý chce, abys dělal vše podle něj a vadí mu, že si děláš něco jiného, je to problém.
    Někdy jsem mezi lidmi ráda, někdy naopak bych seděla zalezlá doma nebo v přírodě. Záleží na náladě a na tom, která moje osobnost má zrovna navrch, když to tak napíšu. Nejspíš to má souvislost i s mým znamením, jak je známo blíženci mají své dvě osobnosti, což si uvědomuji já sama čím dál více.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak INFX musí být asi ještě vzácnější typ osobnosti! Jsem rád, že i tak se v mnoha bodech můžeme shodnout. Ještě k té hlubší konverzaci, ono by to asi ani nešlo bavit se jen o hlubokých tématech, nebylo by to zas tak přirozené, člověk by se asi měl umět uzpůsobit a bavit i normálně, aby se s ním lidé nebáli bavit.
      Myslím, že u INF a dál je zřejmý určitý nesoulad; třeba v té společenskosti. Nedokážeme být příliš dlouho ve společnosti, ale ani příliš dlouho sami.

      Vymazat
  2. Já si test dělala už 3x a vždy cca po roce, zajímalo mě jestli vyjde vždy stejný výsledek. A bylo tomu tak, jsem INFJ. Poprvé mě překvapilo , že se jedná o nejvzácnější typ osobnosti. Nejvíc souhlasím s prvními třemi, vámi jmenovanými, body, ty mi přijdou nejvýraznější oproti jiným osobnostem. ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem si po letech zkoušel ty testy znovu. Říkal jsem si, že jsem se během času určitě změnil, ale někdy ty základy, podle čeho se rozhodujeme a jak vnímáme okolí, jsou v nás prostě zakořeněné, nejspíš už od narození. Když pak člověk ví, že je na světě mnohem víc INFJ, hned je všechno lepší, jen se stačí najít.
      Děkuji za komentář, zdraví Jerry! :)

      Vymazat