středa 7. února 2018

Kouzlo pseudonymu aneb proč si říkám Jerry Writer

4

Rád bych se zamyslel nad tím, zda je v umělecké branži lepší mít pseudonym, nebo vše zveřejňovat pod vlastním jménem. Kdybych to měl spojovat s vlastním příkladem, zpočátku jsem si nikdy nemyslel, že budu pod pseudonymem vystupovat, ale když jsem si udělal seznam pro a proti, nakonec se všechno změnilo. Je to ryze subjektivní záležitost, a proto bych chtěl vypíchnout základní body, které jsou podle mě při uvažování nad pseudonymem zásadní.


Co je to pseudonym


Jak už bylo řečeno, pseudonym je umělecké jméno nebo nějaká krycí značka anebo prostě přezdívka. Jednoduše to není vaše pravé jméno, ale něco, za čím se tak trochu schováváte. Možná si kladete otázku, proč by se měl někdo schovávat za krycím jménem – přeci by si měl každý stát za tím, co vytvoří – realita se v uměleckém prostředí od tohoto tvrzení však značně liší. 

Možná byste se divili, kolik známých osobností, spisovatelů, zpěváků, celebrit či influencerů vystupuje pod jiným než reálným jménem, aniž byste o tom tušili.


Důvody, proč vystupovat pod pseudonymem


Důvodů, proč se rozhodnout mít pseudonym, je hned několik. Já se pokusím vyjmenovat ty, které přišly zásadní mně samotnému a díky kterým nakonec vznikl Jerry Writer.
 
  • Vaše občanské jméno je přeci jen osobní informace, proto vám pseudonym zajišťuje větší soukromí. Mnoho spisovatelů je introvertních a veřejný ohlas je jim nepříjemný.
  • Pokud máte běžné jméno (Jan Novák), možná jeho ozvláštnění není na škodu, aby si ho lidé více pamatovali. Případně pod takovým jménem už někdo publikuje.
  • Pseudonym lze udělat i mezinárodní, může tak znít určitým způsobem kosmopolitně. Zvláště anglicismy jdou na dračku.
  • Pokud se věnujete také jiné online činnosti, je dobré, když vyhledávač nepojí vaše jméno s mixem různých projektů, ale každý má své místo podle svého pseudonymu.
  • Obecně když někdo zadá vaše jméno do vyhledávače, zůstane tam navždy, i když byste chtěli s onou uměleckou činností jednou provždy skončit.
  • Možná cílíte na méně početnou specifickou skupinu čtenářů a nepotřebujete, aby o tom věděli všichni kolegové, přátelé nebo rodina. Pseudonym zajišťuje anonymitu.
  • Je snazší vytvářet značku pod pseudonymem (všechna běžná uživatelská jména a nicky jsou obvykle na největších sociálních sítích zabraná).
  • Pseudonym můžete spojit s konkrétní činností, se kterou si vás mohou jiní okamžitě spojit, aniž by vás znali (Writer – věnuje se psaní).
  • Pokud se věnujete více žánrům (třeba knihy pro děti i pro dospělé), může se klidně stát, že na polici by byly vystavené vedle sebe. 

 

Důvody, proč nevystupovat pod pseudonymem

 
A teď zase z druhého soudku, anebo jaká jsou podle mého seznamu pozitiva v případě, že vystupujete pod vlastním jménem.
  • Jako autor pravděpodobně působíte sebevědoměji a nebudete zřejmě hned tak nařčeni z toho, že se od svých děl distancujete nebo se za ně stydíte.
  • Veškeré vaše úspěchy vám jdou na osobní jméno a budou s ním spojené. Vaše vlastní jméno se tak stane značkou, aniž byste se museli prosazovat nadvakrát.
  • Pokud máte originální jméno nebo se vám prostě líbí, není důvod mít pseudonym.
  • Ani pseudonym neznamená vždy anonymitu a při nesprávném použití může klidně uškodit.

 

Proč si tedy říkám Jerry Writer


Když si spočítáte všechny ty plusy a mínusy, vidíte, že jsem došel k většímu kvantu důvodů, proč raději vystupovat pod pseudonymem, přestože se za své jméno nestydím a je celkem snadno dohledatelné i na těchto stránkách.

Pokud jste již četli sekci Kdo je Jerry Writer, možná už jste zjistili význam této přezdívky. "Jerry", protože to je mé oblíbené jméno pro psa, a "writer", protože prostě spisovatel. Třeba někomu přijde, že podle této logiky to není vůbec originální, když si spisovatel pouze přeloží svou činnost do angličtiny, ale já v tom vidím jednu obrovskou výhodu.

Když pojmenujete psa Psem, všichni už vědí základní informace o tom, s čím mají co do činění, aniž by si museli onen znak důkladněji vyhledávat. V dnešní urychlené době navíc málokdo vyhledává jména, která jim nic neřeknou.

Když pak připojím ke své poangličtělé profesi nějaké své oblíbené anglické jméno (použil jsem jej mimo jiné jako jméno svého alterega ve své knize), je to pak jen doplnění k tomu, aby pseudonym nebyl příliš obecný. Když zadáte "writer" do vyhledávače, najde to miliony výsledků o různých spisovatelích. Když zadáte "jerry writer", najde to díky jedinému dovětku konkrétně mě, přestože je writer pro spisovatele jedno z těch nejobecnějších slov, které lze vyhledávat. Z marketingového hlediska je takové spojení výhodné zejména proto, že četnost vyhledávání vás posouvá v příčkách na vyšší pozice.

Osobně ale nemám žádný problém s tím, zda někdo publikuje pod svým jménem nebo pod pseudonymem, je to každého věc. Kvalita by se měla určovat především podle toho, co pod jakýmkoliv jménem člověk vytvoří. 

Zajímáte se o tvůrčí psaní? Přečtěte si také zdarma můj e-book Psaní o tvůrčím psaní, který je složený z článků z mého blogu.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

4 komentáře:

  1. Hm, takto jsem nad tím asi nikdy nepřemýšlela, i tak jsem pro všechny, které zmíním na blogu, zvolila pseudonymy :)

    Nýna z Konečně společně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy nad tím člověk ani přemýšlet nemusí, zkrátka to vyplyne nějak přirozeně. Ale obecně si myslím, že pseudonym si člověk asi zapamatuje lépe, zvláště u online prezentace, jako jsou právě blogy.
      Děkuji za komentář, zdraví Jerry! :-)

      Vymazat
  2. Nepoužívám své skutečné jméno, i když se mi líbí a je originální vzhledem k originálnímu příjmení. Ale prostě ten pseudonym používám na internetu radši. :) A anonymy používám i když o někom píšu nebo píšu třeba jen pouze ve zkratkách jména, protože ani o ostatních lidech nechci psát jejich jmény. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je určitě pravda, že něco jiného je vystupovat na internetu a něco jiného veřejně. Kdoví, třeba když se mi někdy poštěstí a budu vydávat, nakonec se rozhodnu pro občanské jméno. A co se týká ostatních lidí, určitě bych o nich psal minimálně s jejich souhlasem anebo to zakamuflovat tak, aby na to nikdo nepřišel :-D Děkuji za komentář,
      zdraví Jerry'

      Vymazat