středa 27. prosince 2017

Jak si splnit své sny a být šťastný

4

Určitě znáte tuhle otřepanou frázi – jak si splnit své sny. Většinou to bývá tak, že čtete o někom, kdo měl nějaký sen, tak si ho splnil a nyní vám dá svou radu. Většinou však autoři přeskakují ty nejtěžší překážky, které museli překonat – strachy, zklamání, ponížení, kritiku, bolest, pochybnosti, deprese a další věci, o kterých se tolik nemluví. Možná to dělají proto, aby vypadali chytřejší. Tak dnes vám řeknu něco o sobě – jsem plný vzteku, hořkosti, zklamání, neúspěchů, deprese, bolesti a vlastně ani nevím, zda to, co dělám, dělám dobře, nebo jen marním svůj čas. Ale jindy jsem zase plný hezkých pocitů. Je mi teprve 24 let, když píšu tenhle článek, ale už teď vím, že všechny ty příběhy o nabytí úspěchu jednoduše nejsou tak snadné, jak snadně se čtou.

Je to všechno o plnění snů?


Kupodivu si myslím, že ano. Člověk by si v životě měl plnit sny, které si stanoví. Ve skutečnosti beze snů vaše cesta nikam nevede, jen kráčíte v nalinkovaném osudu, který vám určí společnost nebo náhoda, pokud na náhody věříte. Jak ve svých článcích obvykle opakuji, ujasnění si svého záměru je pro jeho uskutečnění to nejdůležitější. Určuje vám směr.

Co když se vám ale sny nedaří plnit? Co když si třeba přejete celý život vydat knihu jako já, a ono to pořád nějak vázne a vy jen čekáte, čekáte, čekáte... Člověk se snaží snižovat své očekávání, nároky, všechno to nějak ustát a dělat stále maximum, co dokáže. 

Taková zvláštní ironie je, že ty nejhezčí okamžiky v mém životě přišly ve chvíli, kdy jsem si užíval přítomnost, nikoliv, kdy jsem myslel na to, čeho všeho chci dosahovat.

Je totiž rozdíl, když na svých snech lpíme a když skrze ně jen definujeme, co je v našem životě důležité a jakým směrem se díky nim budeme ubírat. Možná ani nezáleží na tom, zda své sny splníme, ale zda je máme. Dávají nám prostě naději a díky naději něco děláme.

Bez odvahy to nepůjde


Hodně lpíme na tom, čeho bychom měli dosáhnout, i když si to my sami vytyčujeme. Stěžujeme si, i když samotné stěžování nikdy nezmění vnější situaci. Pravdou dokonce je, že jen málo věcí v našem životě dokážeme skutečně ovlivnit, ale za náš život máme přesto tu největší zodpovědnost. Zamyslete se třeba nad vaším tělem.

Vaše vlasy rostou samy. Vaše srdce bije samo. Váš pot se sám vylučuje. Jako lidské bytosti musíme přijmout, že některé věci neovlivníme. A tak v určité fázi vašeho života musíte jednoduše přijmout to, nad čím nemáte kontrolu, takže se vynasnažíte věnovat energii tomu, co ovlivnit můžete.

Možná že některé z vašich snů jsou neuskutečnitelné, protože je ovlivňuje něco, nad čím nemáte kontrolu, a proto se trápíte. Možná nad nimi máte kontrolu, ale nedokážete ji vést správným směrem. Ve výsledku je to jedno, důležité je totiž, že se snažíte. A když se snažíte, ona už se ta cesta nakonec nějak sama vytyčí. Bohužel bez odvahy něco změnit to nepůjde. Život je totiž o překonávání vašich strachů ze změn.

Jednou z mála jistot v životě je, že se život bude měnit


Dalo by se říct, že jediná konstantní věc ve vesmíru, je paradoxně změna. Je jedno, jak moc se budete snažit, ale jsou vesmírné zákony, které neovlivníme. Všichni stárneme. Je proto důležitější zaměřit se na to, o čem sníme, a jít si za tím, než se situace změní.

Nikdy možná nebude perfektní čas na to něco změnit ve vašem životě. Přinese to spoustu obětí, spoustu nepochopení a možná i vám samotným bude připadat jakákoli změna na škodu. Dokonce je vlastně jedno, co si o vaší cestě myslí ostatní, pokud tou cestou opravdu chcete jít. Nakonec vás ale právě změny dovedou tam, kam chcete.

Důležité je sebrat odvahu ke změně. Jít na nová místa. Potkávat nové lidi. Zkoušet nové věci. Zkrátka to, do čeho se spoustě lidem vůbec nechce, protože máme rádi svoji komfortní zónu.

Překážky jsou cestou ke splnění vašich snů


Nikdo nemá život plný úspěchů. Všechno to, co vídáme v médiích, jsou jenom pozlátka – zprostředkovaná iluze, která není skutečná. Překážky nám ale nakonec dávají ty největší lekce do života, které nás přiblíží k našemu cíli. Přečtěte si o tom také můj článek, proč se nám v životě dějí špatné věci.

Kdybych měl mluvit z vlastní zkušenosti, myslím, že mi největší bolest působí právě to, že se zaměřuju na samotné překážky, aniž bych myslel na to, jak mě do budoucna přiblíží tam, kam chci. Je to v lidské přirozenosti, že se zaměřujeme na krátkodobé pocity a nedíváme se do větší dálky, na to, co je trvalé.

Myslíme si, že štěstí je, když se pořád smějeme, když se nám daří úžasné věci, když si plníme všechny ty svoje sny (které se nám dnes plnit nedaří). Málokdo mluví o té vatě všedního života, která se nachází mezi všemi těmi úžasnými situacemi, které považujeme za šťastné. Mezi nimi je třeba nuda nebo utrpení. A není na tom nic divného, protože životní vata je to, co člověk zažívá nejčastěji a největší část svého života.

Lidé se z nějakého důvodu domnívají, že by měli být neustále pozitivní, neustále něčeho dosahovat, neustále si plnit sny... ano, je skvělé mít sny – ještě krásnější je si své sny plnit – ale není nic špatného na tom, když se nám to zrovna nedaří. Nemělo by to být ani nešťastné. Je to přechodné stadium. Jak jsem psal výše, jediná konstantní věc je změna. Změna našeho myšlení, našich emocí, prostředí okolo nás a celkově našich životů.

Jak si tedy splnit své sny


Možná čekáte jen na tenhle odstavec, kde vám odpovím na tu základní otázku z nadpisu. Jak si splnit své sny? Skutečně si myslíte, že vám na to mohu odpovědět? Skutečně si myslíte, že vám na to může odpovědět kdokoliv jiný, než vy sami? Nebo že když se nebudete držet nějakého návodu, tak si své sny nesplníte? Ale jděte!

Jediné, co můžeme dělat, je se snažit změnit to, co změnit jde. Překonávat sami sebe nebo se ještě více ponižovat. Záleží, z jakého úhlu se na to díváte. Štěstí a neštěstí je otázka perspektivy, není to sen, jehož se dosahuje, ale na nějž se nahlíží. Buď si svůj sen teď plníte, anebo lelkujete čtením článků o tom, jak by to mohlo jít. Odpovědi máte ale jen vy, protože nikdo jiný neví, co skutečně chcete.

Zajímáte se o podobné myšlenky? Rádi přemýšlíte o světě? Přečtěte si také mou knihu Lovec hledá odpovědi.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

4 komentáře:

  1. "Kdybych měl mluvit z vlastní zkušenosti, myslím, že mi největší bolest působí právě to, že se zaměřuju na samotné překážky, aniž bych myslel na to, jak mě do budoucna přiblíží tam, kam chci. Je to v lidské přirozenosti, že se zaměřujeme na krátkodobé pocity a nedíváme se do větší dálky, na to, co je trvalé."

    Túto vetu som dnes potrebovala čítať. Ďakujem :)
    Práve dnes mám jeden z tých dní, kedy si hovorím, či to za to všetko vôbec stojí...

    www.simonazacko.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za zětnou vazbu a jsem rád, že článek přinesl nějakou myšlenku. Přeji krásný den, zdraví Jerry! :-)

      Vymazat
  2. Někdy při čtení příběhů si člověk řekne, jak se tomu druhému daří, jenže jak je zmiňováno v článku, vidíme jen to, co je napsané, ne to, co se uvnitř člověka děje a je dobře, že jsou lidi, kteří o tom dokáží napsat, o tom, že všechno doprovází smutek, bolest, ne jen radost.
    Souhlasím s tím, že návod na splnění snů není možný, ten si musí dát každý sám.

    Děkuji za tento článek.

    http://myfantasyworld.pise.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za milou zpětnou vazbu. Přeji mnoho úspěchů při plnění snů v následujícím roce, ale i vděčnost za to, co máme, protože ne vždy je plnění našich snů to nejdůležitější. Někdy je lepší být šťastný i navzdory tomu, že se nám je ještě nepodařilo splnit. Krásný den, zdraví Jerry! :-)

      Vymazat