pondělí 13. listopadu 2017

Návyky, které z nás dělají hlupáky

8

Přemýšleli jste někdy nad tím, co skutečně dělá z lidí hlupáky? Zajímalo mě čistě z psychologického hlediska, co vede někoho k tomu, že takovým výrazem (anebo ještě horšími výrazy) někdo někoho odsoudí. Jaké jsou vlastně typické charakteristické znaky hlupáka? V prvním okamžiku nás možná napadne, že je to nevzdělanost, ale ta kupodivu není tím hlavním důvodem k odsouzení – jde totiž spíše o konkrétní typ chování člověka.


Hlupáci musejí mít pravdu za každou cenu


Lidé, kteří se umí více zamyslet nad nějakou problematikou, dokážou vnímat danou věc z několika úhlů pohledu. Oproti nim pak jsou lidé, kteří musí mít vždy pravdu a ještě o své pravdě přesvědčovat všechny ostatní okolo. Většinou jsou to ignoranti, kteří jednoduše neuznávají nikoho jiného než sami sebe, čímž se logicky zapíšou v soudech ostatních jako hlupáci. Hlupáci se totiž dokážou hádat neustále a nikdy neustoupí od svých názorů. Nejde jim o konstruktivní nalezení řešení, ale jen o dokazování toho, jak jsou neomylní.
 

Hlupáci nepřebírají odpovědnost za svoje chyby


Typickým projevem člověka, který se nedokáže hlouběji zamyslet nad vlastními činy, je ten, že za svoje problémy a přešlapy viní ostatní. Nikdy nevidí chybu u sebe. Inteligentní lidé vnímají odpovědnost za své činy, a pokud udělají chybu, dokážou si z ní vzít ponaučení nebo se za ní omluvit. Hlupáci jsou naopak vždycky jen oběti okolí, které za všechno může. Často to jsou také lidé, které tíží nějaká závislost, které se nedokážou nebo nechtějí zbavit. Celkově lze říci, že obviňování nikdy nepřináší nic vyloženě dobrého.
 

Hlupáci ignorují emoce druhých


Někdy to jsou lidé, kteří musí být za každou cenu pragmatičtí, věcní a naprosto objektivní. Nedokážou vidět a vnímat emoce ostatních. Lidé, kteří se nedokáží vcítit a postrádají základní prvky empatie, se pak logicky stávají v očích ostatních hlupáky. Jsou to také obvykle ti lidé, kteří nepustí nikoho ke slovu, mluví jen o sobě a na ostatní jednoduše neberou zřetel, protože si nedokážou představit, že by mohlo být něco zajímavějšího než oni sami. Jde o jistou dávku narcisismu a představy, že jsou středem vesmíru.
 

Hlupáci jednají agresivně


Když se jedná o konflikt, zpravidla ze sebe dělají největší hlupáky ti, kteří okamžitě vybuchnou, sprostě nadávají nebo jsou podobným způsobem agresivní. Určitá vyrovnanost a schopnost řešit věci v klidu je znakem inteligence. Je samozřejmě přirozené cítit čas od času vztek, dokonce bychom ho neměli zadržovat v sobě – protože všechno, co v sobě držíme, stejně jednou či později dospěje na povrch – je ale na nás, jakým způsobem se vztekem naložíme. Nemusíme být agresivní. Hlupáci chtějí, aby vždycky bylo vše po jejich, proto okamžitě vybuchnou, když tomu tak není.
 

Hlupáci se odmítají učit nové věci


Souvisí to vlastně s tím, co jsem psal v úvodu. To, že je někdo nevzdělaný, neznamená vždy to, že ho okolí považuje za hlupáka. Horší to je ovšem ve chvíli, kdy někdo svou nevzdělanost veřejně prezentuje, mluví o věcech, kterým nerozumí, a navíc si o nich nehodlá ani nic zjišťovat, protože si myslí, že to není potřeba. Inteligentní člověk má určité známky sebereflexe a nepouští se do diskuzí, které mu nejsou známé, a je-li rozumný, začne si o tématech své neznalosti něco zjišťovat, než aby se vymlouval na vysokou školu života. Kdo se odmítá učit nové věci, zakrní ve své neznalosti, a ostatní ho pak akorát mohou považovat za hloupého.
 

Hlupáci si myslí, že jsou lepší než všichni ostatní


Tento poslední bod na závěr je takové shrnutí toho, co už tu bylo. Lidé, kteří se domnívají, že jsou lepší než ostatní, to dávají zpravidla velmi zřetelně najevo. Inteligentní lidé se nebojí konkurence a spíše se snaží inspirovat ostatní, než aby se nad ně povyšovali. Četl jsem, že nejlepší mistr není ten, kdo má nejvíce následovníků, ale kdo utváří nejvíce mistrů. Když někdo s ostatními manipuluje, je plný odsouzení a předsudků, obvykle si zaslouží, aby se o něm hovořilo jako o hlupákovi.

Zajímáte se o podobné myšlenky? Rádi přemýšlíte o světě? Přečtěte si také mou knihu Lovec hledá odpovědi.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

8 komentářů:

  1. Moc hezky clanek a souhlasim naprosto se vsemi body.nejhorsi je s hlupaky zit nebo pracovat...
    Mej se fajn.
    ByGabra

    www.bygabra.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Být dlouhodobě v kontaktu s lidmi, kteří vykazují tyto vlastnosti, neskutečně bere energii. Nejlepší je se distancovat nebo raději změnit prostředí. Už Werich říkal, že nejhorší je srážka s blbcem :D
      Děkuji za komentář, zdraví Jerry!

      Vymazat
  2. Jj, souhlas. Akorát bych jen dodala k těm emocím - že se to jen někdy může zdát, že je ignorují úmyslně. Někdy je to prostě jen taková "slepota". Bohužel, smutné na tom je, že znám několik takových lidí, co mají vysoké IQ, takže bohužel, je "inteligence" a inteligence (aka moudrost).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máte pravdu. Něco je IQ a pak je EQ (emoční inteligence). Když někomu schází to druhé, je to snad ještě horší. Alespoň malou schopnost soucitu a pochopení by měl mít každý. Děkuji za komentář,
      zdraví Jerry! :)

      Vymazat
  3. Ahoj, vím asi komentuju velmi pozdě, ale nikdy před tím jsem na Tvé stránky nenarazila, takže lepší pozdě než nikdy :D A rozhodně nelituju!
    A teď k věci - na jednu stranu souhlasím úplně se vším, co je uvedeno výše, ale na druhou stranu si říkám, jak moc za to ti lidé doopravdy můžou? Není takové chování a nízká EQ i výsledkem výchovy - vzorce chování přebrané od rodičů, příbuzných?
    Vím, lidé, kteří se snaží aktivně zapojovat do společnosti a komunikovat se časem naučí nežádoucí vzorce nahradit vzorci, které jsou společností přijatelné, ale i tak je velmi těžké zbavit se "zajetých" vzorců a vlivu rodičů...
    Měj se pěkně
    S pozdravem
    N. Bednářová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že mé stránky oslovily. Snažím se psát články, které nejsou nijak časově zakotvené a lze o nich přemýšlet kdykoli, proto zde neplatí něco jako pozdní komentování. Jakékoliv komentování velice uvítám a vždy si ho rád přečtu.
      V otázce, jak moc lidé mohou za své chování, je to samozřejmě sporné, když má v sobě někdo skutečně zakořeněné způsoby myšlení, které ještě k tomu není ochoten změnit. Většina těchto bodů podle mě souvisí s ochotou – přijmout něco nového, vyjít něčemu vstříc nebo něco respektovat, i když se to nemusí líbit. Na druhou stranu si myslím, že ač má člověk zázemí jakékoliv, ochota se sebou něco dělat na tomhle není moc závislá. Je to prostě o tom, co člověk chce dělat, i když je to složité, a bohužel, ať už by za to mohli či ne, pokud se takto chovají, vždycky budou minimálně podle mého za hlupáky, i když je to trochu nelítostný soud. Ale platí zde takové to známé "kdo nechce, hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby".
      Děkuji za komentář, zdraví Jerry! :-)

      Vymazat
  4. Vse,co zde bylo popsano,mohu klidne vztahnout na svou osobu. Sebestrednost,znamky narcisismu,mirne znamky agrese pri nesouhlasu s mymi tvrzenimi,manipulace s ostatnimi atd,atd. Jenze....krome vyssiho IQ jsem prosel i slozitym testem na EQ a ejhle,vysoky kvocient. Spousta lidi take vyhledava mou spolecnost kvuli velkemu smyslu pro humor,ironii,ale i sebeironii,ktera mi nedela zadne potize. Pres veskere znaky hlupactvi,me za hlupaka skoro nikdo nepovazuje,i kdyz mouchy,nekdy asi i masařky na me urcite ostatni vidi. Co je ale prinosem,je zjisteni,ze s ubytkem testosteronu (vek 48 let),"hlupáctví" znatelne ustupuje a nastavaji okamziky jisteho zmoudreni. Agresivita klesa,unahlene nazory vyznamne ubyvaji,clovek se pokousi tu a tam o jistou skromnost,snaha zalibit se jiz neni zadnym hnacim motorem a tak si rikam,ze pokud neni clovek vylozene hlupakem na objednavku,muze se v te uvedomelejsi casti zivota stat celkem slusnym jedincem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že každý se občas zachová hloupě, zásadní rozdíl ale je v tom uvědomění. Jsou tací, kteří se tímto způsobem chovají pravidelně. Myslím, že kdo si tyto skutečnosti uvědomí, a jak píšete, má vysokou emoční inteligenci, asi skutečně hlupákem není, a hlavně když se člověk ze svého chování poučí :-)
      Děkuji za komentář, zdraví Jerry

      Vymazat