čtvrtek 10. srpna 2023

Typy manipulátorů aneb jak nás chce svět obelstít

4

Možná že celou tu manipulaci ani nevnímáme, třeba nám to ani nevadí. Faktem je, že se s námi svět snaží neustále nějak manipulovat – ať už jde o média, která se snaží měnit naše postoje nebo nás k něčemu přesvědčit, nebo jen manipulativní lidé okolo nás. Kdybych měl použít příměr k mé oblíbené literární oblasti, vedlo by to k zamyšlení se nad brakovým čtením. Proč je vlastně důležité, abychom četli hodnotnou literaturu? Abychom poznali její charakteristické znaky. Pokud nedokážeme číst mezi řádky, nepoznáme brak. Pokud nedokážeme rozpoznat manipulaci, necháme se snadno zmanipulovat.


Mediální manipulace


Zrovna píšu diplomovou práci o fake news, tedy falešných zprávách, kterými se pomalu ale jistě zahlcuje internet. Nejde jen o všemožné články, které nemají žádnou vypovídající hodnotu nebo postrádají jakoukoli míru profesionality, ale i o manipulaci s pravdou a veřejným míněním. Schopnost ověřovat si informace kolem nás by měla být základní složkou naší mediální gramotnosti, jenže jsme často líní a přijmeme informaci zvenčí jako fakt.

Měli bychom si uvědomit, že žádná informace není čistě objektivní. Vždy za ní někdo stojí. Vždy někdo rozhodl o tom, proč právě tahle informace vyjde do světa. V mediální terminologii se tomu říká agenda-setting. Média ani tak neurčují, co si máme myslet, ale ovlivňují, o čem máme přemýšlet.

Obrázky kolem nás jsou zretušované, profily na sociálních sítích jsou vyšperkované, zdroje jsou nedohledatelné, jsme sledováni, abychom se stali odběrateli inzerce, jsme zahlcení zkreslenými informacemi. A když se zrovna nic neděje, tak média vymýšlejí pseudoudálosti nebo tak zvaně vrtí psem – překrucují realitu a my si často myslíme, že to, co vidíme zprostředkovaně, je vždy pravdivé. Pokud se jedná o produktový marketing, kdy vám prostě někdo chce vnutit produkt, je to ještě OK, horší je, když se přejde například do politického populismu, jakého jsme často svědky v období voleb.


Jak s námi manipulují ostatní


Mohl bych vše shrnout do věty, abychom si dávali pozor na to, co čteme, abychom si ověřovali zdroje nebo bych vás mohl nekonečně poučovat o mediální gramotnosti, ale věřím svým čtenářům, že nejsou tolik lhostejní k tomu, o čem čtou.

"Nevěřte všemu, co čtete na internetu." – Aristoteles

Ve skutečnosti se ale kolem nás objevují neustále nějací manipulátoři a falešní lidé, kteří pomlouvají a lžou. Existuje celkem zajímavá typologie manipulátorů, která nám může velice pomoci při jejich rozpoznávání. Vypůjčím si tedy tzv. Shostromovu typologii manipulátora, abych vám celou problematiku více osvětlil.

  1. Diktátor – odvolává se na autoritu a tradici, hojně využívá citáty. Bývá to často autoritativní šéf nebo otec rodiny.
  2. Chudáček – zdůrazňuje své handicapy, zakládá si na svém pocitu méněcennosti. Svou proklamovanou neschopností zastírá neochotu.
  3. Počtář – řídí se tím, co je pro něj v dané situaci nejvýhodnější, obvykle neproklamuje vysoké ambice a plní jen jednodušší úkoly.
  4. Břečťan – předstírá závislost na ostatních, rád na nich do značné míry parazituje. Jedinci tohoto typu trpí často hypochondrií a zdůrazňují nepřízeň osudu.
  5. Drsňák – manipuluje hrubostí, je pevně přesvědčen o své pravdě, nepřipouští kompromis ani pouhou diskuzi, v krajním případě používá nadávky a výhrůžky.
  6. Obětavec – tento typ dobře vystihuje výrok „nejhorší jsou nejhodnější lidé“, je poměrně často zastoupen v rodině, především v osobě matky.
  7. Poslední spravedlivý – základní formou manipulace je neustálá kritika, ve svém okolí vyvolává pocit viny, své chyby ale přehlíží. Je typický především pro mužské pohlaví.
  8. Opatrovatel – neustále se stará o druhé, ale často proti jejich vůli. Žije v představě, že sám ví nejlépe, co je pro ostatní dobré. Typické zejména pro autoritativní rodiče.
  9. Mafián – manipuluje silou jako drsňák, ale zároveň nabízí určitou ochranu a záštitu. Charakterizuje ho přísloví: „Kdo nejde se mnou, jde proti mně.“ Tento typ manipulace se často používá v politické sféře.
Osobně mám rád podobné psychologické typologie, protože dokážou celkem přehledně shrnout znaky, které lze jednoduše vypozorovat v praxi. Pokud tedy rozpoznáte podobné chování u lidí kolem vás, je dobré se mít na pozoru a nespadnout do nějaké manipulativní pasti.
 

Nejsme produkty


Proč je důležité nenechat se zmanipulovat? Jestliže přijmete cestu, kterou vám nalinkuje někdo jiný, nežijete podle sebe. Žijete tak, jak si někdo píská. Pořád si ještě myslím, že osobitost člověka je jedna z nejkrásnějších vlastností, pokud má člověk vlastní názor a svoji životní filozofii. Proto se na tomto blogu životní filozofií tolik zabývám.

Jsou nám vkládány do hlav určité společenské vzorce, které nám říkají, že něco nebo někoho potřebujeme, a bez toho nebude náš život kvalitní. Jenže ve skutečnosti kvalita života nezávisí na tom, co máme, ani na tom, co se obecně považuje za důležité. Jsme často citově vydíráni, je na nás vyvíjen tlak, jsme do něčeho nucení, musíme plnit očekávání... ale v konečném důsledku je jen naše volba, zda se necháme do vzorce zmanipulovat, nebo budeme skutečně žít život způsobem, který si sami vybereme. Nejsme produkty, máme volbu se proti manipulaci bránit.
 

Jak se tedy nenechat zmanipulovat


Kromě obecné rady, ať používáme mozek, by se dalo říct, že bychom měli být zdravě skeptičtí ke světu kolem nás. Všechno kolem nás totiž nemusí být takové, jak se na první pohled zdá. Mnohdy vidíme jen to, co vidět chceme, a nepříjemnou pravdu přehlížíme. Pravda nás ale nakonec vždycky dostihne. Je důležité vzít za ní odpovědnost a postavit se k ní čelem. Na všechno se lze dívat s odstupem i z jiné perspektivy, hledejte motivace lidí a informací, které k vám doputují.

My sami jsme jedinou osobou, která může řídit náš život, nedávejme ho do rukou někoho nebo něčeho jiného. Stanovme si svou životní filozofii, hodnoty, cíle a priority k tomu, abychom si měli za čím stát. Utvářejte si své vlastní názory a nebojte se vyjádřit nesouhlas, říkat "to si nemyslím", říkat to, co chcete. 
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

4 komentáře:

  1. Stejně bude vždycky existovat ta velká většina jednoduchých lidí, kteři se prostě zmanipulovat nechají. Někdo má koblihy, někdo má clickbaity.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nerad bych se díval na svět tak pesimisticky, ale někdy mi přijde, že je tu takový kult médií, který jednoduše strhává pozornost od věcných záležitostí. Bohužel stále hodně lidí neví, že to, co je psáno, není vždy dáno, proto bych podporoval mnohem větší mediální gramotnost třeba na školách. Samozřejmě je to jen mé zbožné přání, a proto se o něm alespoň mohu vypsat v článku na blogu. Ohledně manipulativních lidí mě docela pomohla už dříve tahle typologie – dříve jsem si někdy ani neuvědomoval, že někdo může manipulovat i tím, že "to myslí dobře". Techniky manipulace jsou velice vynalézavé. Děkuji za komentář, zdraví Jerry! :-)

      Vymazat
  2. Teď nevím, jestli to bylo záměrně, ale mám tušení, že ano, s tím Aristotelem? :D Jinak moc pěkný, a hlavně pravdivý článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Získáváte imaginární cenu pozorného čtenáře, který se nedá zmanipulovat náhodným smyšleným citátem! Děkuji za pochvalu článku a komentář, zdraví Jerry! :-)

      Vymazat