neděle 29. října 2017

Mýty a fakta o životě introverta

7

Dozvěděl jsem se, že někteří lidé mají o nás, introvertních povahách, docela zkreslené představy. Jistě, jako každá typologie mají i introverti své charakteristické rysy, podle kterých je rozeznáte, někdy to ale může být velice zavádějící. Žijeme v době, kde se vyžaduje, aby lidé byli společenští a pokud možno asertivní, což může být pro introverty větší či menší překážkou. Neznamená to ale, že by byli méně schopnější než extroverti.

Jsou introverti nespolečenští?


O introvertech se říká, že jsou nespolečenští, ale není tomu tak docela pravda. Introverti dokážou být velice společenští, musí si ale s člověkem nejdříve vybudovat důvěru. Pokud je introvert takříkajíc mezi svými, dokáže být také středem pozornosti a společensky se angažovat. Introverti upřednostňují loajální dlouhodobé přátelství před jednoduchou zábavou se známými a podle toho se společensky přizpůsobují. Je ovšem pravda, že jsou introverti málokdy iniciátory společenského kontaktu, protože jednoduše dokážou být sami. 

Když se mě někdo zeptá, proč jsem tak nespolečenský, přijde mi to trochu neslušné. Já se taky neptám, proč je onen člověk tak moc společenský a proč tolik mluví.

Introverti jsou rádi samotáři


Zdá se, že se to trochu vylučuje s předchozím bodem, ale opak je pravdou. Introverti si dokážou užít společnost svých důvěrných lidí, ale stejně tak si užívají i čas sami pro sebe. Pro svoje myšlenky a pro svůj vlastní klid. Často dávají přednost samotářským aktivitám – čtou si, sedí u počítače nebo se věnují nějakému svému koníčku, protože je to prostě baví víc. Neznamená to však, že jsou peciválové, i introverti potřebují společenský kontakt a s někým si občas, pokud možno hloubavě, pohovořit.

Stejně jako extroverta nabíjí společnost, introverta nabíjí samota.

Introverti nežijí jen ve svém vlastním světě


Introverta můžete přistihnout, jak se dlouze zamýšlí a je pohlcený ve světě fantazie, to ale neznamená, že nevnímá reálný svět kolem sebe. Ba naopak. To, že je tichý, neznamená, že by neměl svůj názor nebo nevnímal svět kolem. Introverti jsou možná tiché povahy, ale nejsou slepí. Raději si své myšlenky nejdříve utřídí a svůj niterní svět využívají jako rozšíření světa reálného, je to svět plný vnitřních dialogů a představ. Mají své originální myšlenky.

Ceníme si svého niterního světa a soukromí, protože je to svět, kam se můžeme schovat.

Introvert nepotřebuje být slyšet


Důvod, proč se introverti nemusí zapojovat do kolektivů nebo se nemusí pořád hlásit o slovo, je prostě ten, že to nepotřebují. Nemusí nikomu dokazovat svoji pravdu, pokud se na ni nezeptá. Možná by chtěli být více uznávaní v kolektivu, ale nestojí jim to za to, aby se přetvařovali nebo se snažili zapůsobit způsobem, který jim není příjemný. Introvert raději slyší hlasy kolem sebe a vyhodnocuje je, je empatický a pozorný. Zároveň nesnáší společenské konverzace o ničem – když už introverti rádi konverzují, tak je to proto, že je téma nějak zaujalo a je neobvyklé. Na rozdíl od extrovertů, introverti upřednostňují ticho, když jednoduše nemají co říct.

"Není plachý, pouze má nižší práh pro jalové řeči a povrchnosti" – Charles Darwin

Introverti hledají své místo


Ať už ho najdou někde v rohu v poslední lavici, nebo v oboru, kde by se mohli nejlépe uplatnit a využít tak svůj potenciál. Introverti nemají rádi pozice, kde je důležitá komunikace s lidmi, raději pracují na svých vlastních projektech. Vyhýbají se tak jakýmkoli společenským konfliktům, připadají si díky tomu mnohem více v bezpečí a mohou se tedy i lépe soustředit. Introverti mají rádi klid a řád, změny a spontánní akce rozhodně nenesou tak dobře jako extroverti.

Introverti se často drží pravidla, že jen mrtvé ryby plavou s proudem.

Introverti bývají kreativní


Když se introverti nepředstavují světu dlouhými rozhovory a tlacháním, upřednostňují jiné způsoby, jak vyjádřit sebe sama. Introvert se často věnuje tvůrčí činnosti jako je psaní, malování, hraní na hudební nástroj, programování nebo designování. Introverti rádi nejdříve přemýšlí, než něco vydají do světa, nejednají tak rychle jako extroverti, proto mají raději psanou než mluvenou formu, neboť mají více času rozmyslet si, co a jak chtějí druhým sdělit.

„Monotónnost a klid tichého vnitřního života stimuluje tvůrčí mysl.“ – Albert Einstein
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

7 komentářů:

  1. Úžasně sepsané a hlavně pravdivé, ve všem se poznávám 😊
    https://u-dvou-blond.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Jooo,zrovna ted v patek,kdyz jsme s kamosem a holkama z nasi bandy vyhltli dve lahve bourbonu,tak me v nasledne navstivene hospode presvedcovali,jak nejsem introvert,ale proste nechteli pochopit to,ze (bez ohledu na chlastani xD) proste kdyz mam pohodovou naladu a jsem se svejma lidma a jsou dobra temata,tak proste mi je jedno,ze je me slyset xD
    Navic,proc asi bych mel jinak dost silne zazitou prezdivku "Losos" (v ohledu k tem rybam a proudu) xD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle znám taky. V hospodě a po pár pivech dokážu být hodně společenský, klidně až do rozednění, ale vždy to závisí na tom, v jaké je člověk společnosti. A pak si může člověk v klidu zase o samotě odpočinout! Už mě také přesvědčovali, že nejsem introvert, ale já vím své! :-D

      Vymazat
    2. Jen bych přidala můj kus introvertního utrpení dítěte školáka v době totality.
      Pro objasnění - nejlepší žačka třídy, takže kus, který je třeba ukazovat. Tehdy bez ohledu na to, že nechci.
      Ze školy a třídních schůzek:
      Ona to ví, a nehlásí se.
      Projevuje málo aktivity. Je laxní. Je neprůbojná.
      Čte pod lavicí a maluje si v hodině.
      Plus: Protože holka rychle čteš, dobře recituješ, jde ti dost matika a chemie, vymeteme s tebou všechny možné soutěže od Puškinova památníku po chemickou a matematickou olympiádu.
      Že je ti nepříjemně v neznámém prostředí, že vůbec nechceš být vidět, že se cítíš trapně, když na tebe druzí civí a že nemáš vůbec zájem, aby druzí věděli, že víš.... to je holt tvůj problém ( o introvertech jsem ještě i dlouho potom neměla páru, byla jsem prostě divná tichá voda).
      Jsem šťastná, že už jsem dávno a dlouho dospělá a život si koriguju sama :-)

      Vymazat
  3. Výstižné, skvělé. Narazila jsem na tenhle článek na Den introvertů. Náhoda? :-)

    OdpovědětVymazat