úterý 12. září 2017

Nevycházejme s každým aneb energičtí upíři v našem životě

2

Když jsem byl malý, moje babička mi darovala jednu zásadní radu: "V životě bys měl vycházet s každým." A tak jsem se snažil opravdu bavit se všemi, zalíbit se ostatním nebo si ze všech dělat přátele. V tu dobu jsem nechápal, proč to nefungovalo. Není pravda, že babičky mají vždycky pravdu a není pravda, že byste se měli zavděčit všem, abyste byli šťastní. Za svůj život potkáte spoustu lidí, kteří vás budou stahovat ke dnu nebo vás energicky vysávat, a jediné, co vám pomůže, bude přestat s nimi vycházet.

Kdo je energický upír


Asi jste už někdy narazili na vyloženě negativního člověka, který zároveň vysával energii i z lidí okolo sebe. Energičtí upíři jsou lidé, kteří mají málo své vlastní energie, a tak musí parazitovat na ostatních. Nejčastěji to bývá pomocí pocitů sebelítosti, kdy jednoduše potřebují, aby je ostatní politovali. Jindy se zbavují odpovědnosti za svůj vlastní život a předávají ji někomu jinému tak, aby ho mohli později obvinit za případné neúspěchy. Šíří různé pomluvy, manipulují a vyvolávají situace, které vyžadují pozornost.

Vlastně existují celé typologie energických upírů, ale pro představu tohoto článku stačí zmínit, že jsou to lidé, se kterými při konverzaci cítíte určitý druh tísně, aniž byste přesně věděli proč. Brzdí vás ve vaší radosti, nějakým způsobem z vás vysávají pozitivní emoce, protože si na vás ventilují veškerý svůj psychický odpad, aby si sami ulevili.

Narazil jsem na několik takových lidí a možná jsem i jeden čas takovým člověkem byl – pokud totiž často neznáte východisko ze svých situací, můžete se snažit vzbuzovat soucit u okolí nebo vinit ostatní za vaše problémy. Ten největší problém je ovšem v tom, že nikdo jiný než vy sami za vás neuklidí nepořádek ve vaší hlavě. Když nepřijmeme odpovědnost za své jednání, budeme vždycky jen oběti, a právě energičtí upíři se do této role rádi stavějí, aby si jich ostatní všímali, ať už vědomě či nevědomě.

Nevycházet s každým znamená definovat sám sebe


Skoro to zní jako nabádání k tomu, abychom jednoduše ignorovali lidi, kteří nám jsou nesympatičtí nebo nás rozčilují. Je ale samozřejmě rozdíl, pokud někdo parazituje na vašich emocích, a pokud vám někdo prostě nesedne. Že s někým nesouhlasíme, neznamená, že je ten člověk energický upír, a není důvod, proč bychom k němu měli ztrácet respekt jako ke člověku, který má jednoduše jiný názor (pokud se nejedná o něco extremistického). 

Žádný člověk nemá na chlup stejnou víru (ve smyslu soustavy přesvědčení) jako my, a proto si můžeme na základě jiných názorů definovat ty své.

Pokud tedy znáte někoho, kdo skutečně vychází s každým, nepřijde vám takové chování pokrytecké? Význam toho, že někdo vychází s každým, se skoro rovná oportunismu, což je způsob jednání, kdy se člověk nerozhoduje na základě vlastních zásad, ale spíš kam vítr, tam plášť. Takoví lidé mohou být podle mě skutečně nebezpeční, neboť nevíte, kdy jednají upřímně.

Energičtí upíři jsou tedy spíše ztracenci, kteří na vás soustavně parazitují, než že by s vámi jednoduše nesouhlasili. Ignorují vaše rady a snahy pomoci, naopak vám něco začnou vytýkat. Kradou vám energii tak dlouho, dokud neklesnete na jejich úroveň. Z takové slepé uličky vede jen jediná cesta – opustit ji. Přestat na tyto lidi reagovat.

Nevycházet s každým vás nasměruje na cestu ke štěstí


A proč je to cesta ke štěstí? Protože pokud závisí naše štěstí na někom jiném, tak je to velmi nešťastné štěstí. Štěstí vždycky vychází zevnitř. Během života potkáváme spoustu lidí, ale jen pár z nich patří do naší rodiny, jsou našimi partnery a přáteli. Pak máme nespočet známých, kteří přicházeli a odcházeli, a každý nám předal menší nebo větší lekci. 

Často se podřizujeme názorům druhých, jak něco nejde a jak bychom to měli dělat jinak, protože oni to dělají také jinak. Lidé, kteří nás nedokáží přijmout, jací jsme, kteří nás ponižují nebo v nás vzbuzují pocity viny, nejsou dobrými přáteli. Na nás je, abychom si vybrali lidi kolem sebe. Mohou to být ambiciózní lidé plní nápadů, kteří nás posunují někam vpřed, nebo lidé, kteří si stěžují, jak něco nejde a nikdy nevyjdou ven ze své ulity, kterou si budou neustále obhajovat, přestože v ní sami trpí. 

Můžete odpouštět, aby se negativita druhých nestala také tou vaší, ale někomu odpustit nemusí v každém případě znamenat, že se druhý změní, protože s negací se každý vypořádává po svém.

Naše prostředí má vliv na naši náladu i na naše přesvědčení. Pokud se obklopíme dlouhodobě lidmi, kteří z nás vysávají energii, může to vést až k těžkým psychickým problémům. Rozeznejte, kdo ve vašem okolí stojí za to, a kdo vás spíše brzdí. Nikdy se nezavděčíme všem, a díkybohu to není ke štěstí potřeba, ba naopak. Nepotřebujete uznání druhých k tomu, abyste žili tak, jak chcete. Svoji životní cestu znáte lépe než kdokoliv jiný.

Zajímáte se o podobné myšlenky? Rádi přemýšlíte o světě? Přečtěte si také mou knihu Lovec hledá odpovědi.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

2 komentáře:

  1. Znam takove lidi-asi 2, a je lepsi se jim obloukem vyhnout!

    Mej se krasne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji, abys měla kolem sebe co nejvíce lidí, kteří energii dodávají! Děkuji za komentář, zdraví Jerry :-)

      Vymazat