sobota 3. listopadu 2018

Proč knihy odráží náš život

0

Slyšeli jste někdy spojení kniha života? Určitě ano. Když se nad tím spojením skutečně zamyslíte více do hloubky, možná zjistíte, jak se knihy našemu životu podobají. A není to jen o tom, že to, co čtete, odráží vaši osobnost, protože se říká, že člověka poznáte podle toho, co čte (anebo poslouchá či na co se dívá). Miluju knihy, protože jsou jako život, a dnes vám povím proč.

Stejně jako kniha, i život má své kapitoly


Náš život je epizodický, protože se neustále posouváme dál. Prožíváme smutné i šťastné chvíle, stejně jako jsou v knihách různé kapitoly. Abyste se ale posunuli v knize dál, musíte opustit starou kapitolu. Lidé často lpí na minulosti, a proto se jejich život nemusí rozbíhat. Pokud nepostoupíme do další kapitoly, nezjistíme, co všechno nám může náš příběh ještě nabídnout.

Kniha našeho života je dlouhá


Ve skutečnosti ale nezáleží na tom, kolik má stran. Kvalita románu je nezávislá na délce knihy, což je přibližně stejné jako to, že kvalita života závisí na jeho hlubokém prožívání, nikoli jen na tom, jak moc je dlouhý. Když se v knihách nic neděje, přijdou nám nudné,  proto je důležité dostat se k nějakému zvratu, který popožene děj tak, aby se ukázala kvalita. Ve skutečnosti můžeme svou knihu života kdykoli zavřít, pak bychom se ale nikdy nedozvěděli, co je na všech těch dalších stranách.

Všichni máme jinou knihu


Lidé jsou jako knihy a každá obnáší jiný příběh. Jen málokdo si přečte celou naši knihu, aby ji porozumněl. Spousta lidí si myslí, že dokáže knihu soudit podle jejího obalu nebo podle krátkého nakouknutí. Stejně jako postavy v naší knize jsou buď hlavní, nebo vedlejší.

Rozuzlení bývá na konci


Až se zpětně podíváme na celý svůj život, pochopíme, které postavy ho nejvíce zasáhly. Stejně tak můžeme pochopit smysl událostí, kterým jsme dříve vůbec nerozuměli. Obsah i poznámky bývají často na posledních stranách a teprve až se ohlédneme, poznáme, zda byl náš život knihou, která by skončila v krbu, nebo kterou by si každý toužil přečíst.

Všichni jsme v jedné knihovně


...která se nazývá vesmír. Jsou v něm příběhy nás všech a nabízejí ty nejrůznější žánry – romance, dramata, horory, pohádky... ve skutečnosti ale záleží na tom, jak si sami svou knihu napíšeme.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat