čtvrtek 31. srpna 2017

Papyro: Podpora autorů, kteří vydávají vlastním nákladem

2

Mnozí z vás navštěvují mé stránky především kvůli článkům ze spisovatelského odvětví, proto bych vám dnes chtěl krátce představit projekt, který podporuje autory a ilustrátory, kteří se rozhodli svá díla vydat částečně nebo úplně samonákladem. Jak už jistě víte, prosadit se v naší malé zemi jako méně známý český spisovatel je velice náročné, proto si vážím projektů, jakým jsou právě stránky Papyro.cz, které se snaží těmto autorům pozici na trhu nějakým způsobem usnadnit.

O autorech, kteří vydávají samonákladem


Sám se momentálně rozhoduji, zda některou ze svých knih nevydat samonákladem, protože vím z vlastních zkušeností, jak složité a zdlouhavé je někdy jednat se zdejšími nakladatelstvími. Je to o neustálém čekání (často zbytečném) a kompromisech. Nedivím se proto autorům, kteří se nakonec rozhodnou, že své dílo vydají samonákladem. Zásadní výhodu při vydávání knih samonákladem vidím především v tom, že si může autor své dílo zcela přizpůsobit k obrazu svému a má také pod kontrolou veškeré investice. 

"Samovydavatelství znamená především svobodu. Autor nemusí podléhat vkusu redaktora, požadavkům (hlavně ekonomickým) nakladatelství. Nemusí se podbízet vkusu většinového čtenářstva. Pokud autor vydává něco vlastním nákladem, můžeme už hovořit o jakémsi samizdatu a navíc autoři prokázali takovou zdatnost, že vydání knih dokázali dotáhnout až do zdárného konce. Sami zdatní autoři píší hlavně pro radost z psaní. Samizdat má u nás silnou tradici. Není sice politický, ale stále se vyhýbá mainstreamu." – Papyro.cz

Na druhou stranu mají tito autoři těžší pozici při samotném zpracovávání svých knih (korektury, formátování a editace je jen na jejich bedrech a stává se tak jejich vizitkou), dále jsou znevýhodnění při propagaci svých děl a při jejich distribuci.

Proč má projekt Papyro.cz smysl


Právě proto, že se snaží podporovat činnost českých spisovatelů a ilustrátorů při prodeji a distribuci. Mimo jiné tyto stránky zjednodušují vzájemnou spolupráci mezi autory nebo ilustrátory. Osobně jsem jako začínající autor neskutečně rád za projekty, které mohou rozšířit povědomí o lidech, kteří mají podobné sny jako já. Zároveň pokud jste již nějakou knihu samonákladem vydali, je možné se jednoduše přidat do databáze mezi ostatní autory.

Nákupem prostřednictvím tohoto portálu podpoříte navíc autory v plné výší ceny – je-li totiž autor pod záštitou nakladatelství, distribuční náklady, propagace, editace a další práce na knize "zhltnou" většinu zisku, běžný autorský honorář u nás se pohybuje klidně i pod 10 %. Už jen proto, že jde o neziskový projekt, jde vidět, že je především o myšlence vytvořit určitou vzájemnou komunitu a sdílet tak prostě radost z psaní a čtení knih.

Pevně doufám, že se databáze českých autorů bude rozrůstat, protože literatura není jen o mainstreamu a přebírání světových hitů. Pokud jste tedy již nějakou knihu vlastním nákladem vydali nebo o této možnosti uvažujete a chcete například získat rady od stejně smýšlejících lidí, doporučuju se na tyto stránky podívat.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

2 komentáře:

  1. Zaujímavý projekt, určite si ho autori cenia. Je fajn o ňom vedieť, keďže s mojou spoluautorkou tiež rozmýšľame o vydaní knihy vlastným nákladom, resp. dostali sme takú ponuku.
    Musím súhlasiť, že predstava voľnosti a držania ochrannej ruky nad knihou je príjemne oslobodzujúca. Ničím sa človek nezaviaže, avšak s tým prichádzajú aj strašidlá (aspoň teda pre mňa). Reklama a propagácia knihy. To ma asi z celého toho "vydania vlastným nákladom" desí najviac. Peniaze človek nejako zoženie. Korektúru a podobné veci s hlasnými nadávkami, poriadnym sebazaprením a obetovaním značného časového úseku, tiež zvládne. No reklama... Tá sa nepoddá tak ľahko. Nehovorím, že to je nemožné, ale jednoduché to rozhodne nie je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že pro vlastní náklad je asi třeba hlavně nejdřív budovat komunitu, jinak knihy zůstanou někde v garáži. :-(

      Vymazat