úterý 8. srpna 2017

Mají cenu kurzy tvůrčího psaní?

3

Přemýšleli jste někdy o placeném kurzu tvůrčího psaní? Na Facebooku mi neustále skákají reklamy o kurzech, které by vám měli pomoci vydat knihu, a do zpráv mi chodí neustálé nabídky, abych se nějakého zúčastnil. Ano, snažím se vydat knihu a jsem tedy cílovou skupinou, ale upřímně řečeno na tyto nabídky už ani nereaguji. V tomto článku bych se chtěl podělit o svůj názor na placené kurzy tvůrčího psaní.

Co vám mohou přinést placené kurzy

Pokud se podíváte na osnovy jednotlivých kurzů, které lze snadno nalézt na internetu, často jsou si velice podobné. Slibují, že vás naučí základní literární teorii o tom, jak se tvoří kniha, na co si dát při psaní pozor a jak nejlépe uspět při nabídnutí rukopisu v nakladatelství. To je jistě zajímavé pro každého začínajícího autora, který se chce psaní věnovat, nicméně mám takové tušení, že pokud se někdo skutečně o tvůrčí psaní zajímá, dokáže si většinu informací z těchto kurzů jednoduše nalézt zdarma.
Velké plus těchto kurzů je podle mě ve zpětné vazbě na texty, ale pak je tu otázka, zda by nebylo lepší přemýšlet spíše o lektoraci na míru. Často se také zmiňují zkušenosti vedoucích kurzů, ale ty se stejně mohou lišit, a existuje spousta autorů, co píšou o svých zkušenostech zdarma.
Za rady a zkušenosti nemusíte platit

Existuje celá řada spisovatelských blogů nebo autorských webů, kde jsou dobré tipy na psaní. Pokud bych měl některé z nich jmenovat, narazil jsem například na "temnářku" Terezu Matouškovou, scénáristku a spisovatelku Markétu Dočekalovou, spisovatelský blog Jitky Ládrové nebo Veroniky Matysové.

Stejně tak existují knižní publikace přímo o tvůrčím psaní, jež si můžete vypůjčit v knihovně, a troufám si říct, že v nich najdete vše podstatné. Také samotní vedoucí kurzů nabízejí na svých stránkách zajímavé rady a tipy zdarma, dobrým příkladem je třeba vyšperkovaný web Reného Nekudy. Pokud bych měl nějaký placený kurz zkusit, byl by to pravděpodobně tento, protože je vidno, že autor se vyzná také v online marketingu, což není při publikování knih vůbec na škodu.

Nicméně důkladnější kurz vás může stát klidně sedm tisíc, což už není lecjaká investice, zvláště pro mladé začínající autory, kteří píší například při studiu a mají psaní jako koníček.

Kde vás naučí psát

Nikde vám nemohou slíbit, že vás naučí psát a že vám díky jejich radám vydají vaši knihu. A to je ten hlavní zádrhel. Osobně jsem měl to štěstí, že součástí mého bakalářského i magisterského studia byly kurzy tvůrčího psaní a vydavatelská praxe zdarma. Učili mě spisovatelské kapacity i majitelé knižních nakladatelství, takže jsem se v tomto kruhu pohyboval. Základní literární teorii o kompozici, žánrech a výstavbě textu můžete pochytit už na střední škole, pokud jste dávali při hodinách češtiny pozor. Nikdo vám ale nemůže kromě naprostých literárních základů radit, jak byste měli psát. Samotná tvorba je vždy na samotném autorovi, o tom je i svoboda psaní.

Proč nabízím své e-booky zdarma

Základní věc, kterou byste mi mohli vytknout, je ta, že na zdejším spisovatelském blogu vydávám články o tvůrčím psaní, přitom chci sám nějakou knihu vydat. Někdy mi to přijde, jako když by se kritikovi vytýkalo, že by nemohl kritizovat film, protože nikdy žádný nenatočil. Ve svých článcích i e-booku mluvím vždy o tom, s čím jsem přišel jako spisovatel do styku z vlastních zkušeností – je to o základní literární teorii, která se učí na školách a kterou jsem jen doplnil svými konkrétními příklady, které zažívám při psaní. A přesně to mohou nabídnout i vedoucí kurzů tvůrčího psaní.
Mohu říct, že stále nepíšu pro peníze, ale pro potěšení ze psaní, a tohle potěšení chci sdílet s lidmi, kteří se zajímají o to samé a kterým by mohly tyto základy pomoci. 
Proto jsem rád, když mé články nebo knihy někomu pomůžou jen tak a jsou zdarma, abych měl více čtenářů a tím pádem i více potenciálních spisovatelů kolem sebe. Samozřejmě nechci nijak hanit ty, kteří si tím vydělávají, jen mi to (bohužel) přijde jako byznys, který vás nenaučí žádné zázraky jako je napsání bestselleru, to nedokáže nikdo. 

Akademismus versus kreativita

Položil jsem schválně otázku o placených kurzech na facebookové skupině spisovatelů a názory se lišily. Objevili se tací, kteří nějaké konkrétní kurzy vychvalovali, ale varovali, že je nutné si mezi nimi dobře vybírat. Bohužel o konkrétních přínosech moc nemluvili, za nejdůležitější asi počítám ten, že to někoho skutečně dokopalo k tomu, aby něco sepsal. Někteří spisovatelé kurzy absolvovali zdarma a peníze by za ně nedali. 

Objevil se i názor, že přílišný akademismus zabíjí kreativitu, s čímž bych se nejspíš ztotožnil. I když je fakt, jak někdo podotkl, že chce-li autor hledat nové cesty, možná by měl mít nějaké povědomí také o těch starých. Ale stále tu poletuje ta otázka – když už platit, není lepší ta lektorace na míru?

Zajímáte se o tvůrčí psaní? Přečtěte si také zdarma můj e-book Psaní o tvůrčím psaní, který je složený z článků z mého blogu.  
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

3 komentáře:

  1. Záleží, co od toho člověk čeká. Chodila jsem na tvůrčí psaní Radka Fridricha v Děčíně. A co mi to dalo do života? Zpětná vazba od kolektivu lidí, kteří milují psaní, je k nezaplacení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta zpětná vazba je opravdu důležitá, to je jasná věc. Jen si občas říkám, zda by to mělo stát tolik kaček. Já třeba našel skvělé zpětné vazby pomocí internetu a zdarma. Ale je pravda, že záleží, co od kurzů člověk očekává, a určitě se nepřu o tom, že mohou někomu pomoci.

      Vymazat
    2. Zrovna jsem se dívala, že za jeden den na nejmenovaném kurzu bych zaplatila tolik, co za celý kurz v Děčíně. Chápu, že informace něco stojí, ale souhlasím, že by to nemuselo být tolik, obzvlášť u kurzů, kam pravidelně chodí tolik lidí. Přijde mi smutné, když někdo zaplatí plno peněz a získá "Max 1 konzultaci přes mail".

      Vymazat