pátek 27. září 2019

Jaký je smysl života?

4

V dnešním článku bych se zaměřil na jednu z těch nejsložitějších filozofických otázek všech dob. Každý z nás si pravděpodobně nejméně jednou položil otázku ohledně smyslu života. Můžeme se ptát obecně na smysl všeho, co se děje, nebo se zajímat o to, jaký smysl má náš vlastní život. Proč tu jsme a co tu máme udělat? Obvykle o životě začneme přemýšlet ve chvíli, kdy jsme smutní nebo se cítíme pod nátlakem. Život sám nás ale očividně nabádá, abychom jeho smysl hledali, a možná že smyslem života je najít právě smysl života.


Proč nám nikdo neřekne, jaký je smysl života


Je přátelské podělit se o své dojmy a zkušenosti, nicméně některé pokrmy by měl člověk strávit sám. Smysl života je jedním z nich. Pokud se ptáte a nechápete, proč nám nikdo nesdělil, jaký je smysl života, odpověď je možná prostší, než si myslíte.

Představte si, že by smyslem života bylo například jít na houby a udělat smaženici. To bychom udělali, a tím bychom zde svůj úděl naplnili. Kdybychom ale od začátku věděli, proč tu jsme a co máme dělat, bylo by to jen bezduché plnění zadaného úkolu. My jsme ale svobodní lidé, ne roboti na objednávku.

Smysl života si musíme určit sami, protože je to naše svobodná volba. Anebo vlastně ani nemusíme – i to je součást svobodné volby, nemuset přemýšlet nad nějakým smyslem. Nikdo neřekl, že každá cesta musí mít cíl. 

Možná se nám zdá, že nemáme dostatek svobody, že spousta věcí je předurčená, například máme pět prstů, nechutná nám vanilková zmrzlina nebo máme rádi jiný styl hudby, než poslouchá většina lidí. To je v pořádku. Samotný smysl ale neleží v této předurčenosti, ale navzdory ní. Možná nedokážeme některé věci měnit, jak se nám zamane, ale vždy máme svobodnou volbu, jak s těmi věcmi naložíme a co si z nich vezmeme.

Všechno, co vidíme a co se nám děje, vychází z nás samých. Na začátku je vždy myšlenka z našeho niterního světa, která působí jako filtr pro věci vnější a zahaluje je do svého pláště.

I kdyby život neměl žádný smysl a vše byla pouhá sebeklamná iluze, neznamená to, že nemůžeme být v této iluzi spokojení. Mnozí lidé to tak praktikují celý život a nijak zvlášť je to neomezuje, dokážou být šťastní. Pak jsme tu však ještě my, kteří bychom chtěli znát odpovědi úplně na všechno.
 

Jak najít svůj smysl života


Pokud chceme hledat svůj smysl života, je dobré zaměřit se na to, co nás činí šťastnými. Smyslem života ani nemusí být něčeho dosahovat, může to být zkrátka v pocitu štěstí, který vychází z nás samých. Samozřejmě můžeme smysl života vidět v rozmnožování druhu, v rodinném životě, v cestování, v hledání lásky nebo poznávání, důležité ovšem je, zdali se vy sami s tímto smyslem spokojíte a zda tomu skutečně věříte.

Vesmír má takovou zvláštní schopnost, že nám zprostředkuje vždy to, co se o smyslu života potřebujeme naučit. Tyhle zprávy ovšem nejsou viditelné, dějí se v našem abstraktním světě, pomocí našich myšlenek a emocí, které nás umějí dokonale nasměrovat. Obvykle, když se nad něčím zamyslíte – nejčastěji nad něčím, co milujete – sami od sebe zjistíte, co dává smysl.

Jednou ze základních příčin, proč jsou lidé nešťastní ve svém životě, je ta, že chtějí žít snadný život, namísto aby byl smysluplný. Smysluplnost životu nedává jednoduchost. Život se plní událostmi, které nás vedou za námi samými. Skrze překážky teprve poznáváme, co má v životě opravdu smysl. Jsme nešťastní, když nedostáváme to, co chceme, ale možná to nedostáváme, protože ve skutečnosti potřebujeme něco jiného.

Zkuste si pokládat některou z následujících otázek, na kterou můžete odpovídat pouze vy sami: Co vás v dosavadním životě dělalo šťastnými, a co naopak smutnými? Čeho chcete ve svém životě více a čeho méně? Která činnost vás naplňuje? Proč děláte to, co děláte?

Pokud vám připadá, že svůj smysl života stále nenacházíte, je důležité přestat se litovat nebo se utápět v negativních emocích. Nejste sami, kdo se tak cítí, a zároveň se nejedná o stav, který by trval věčně. Vezměte svůj život aktivně do svých rukou, protože nejste oběti osudu, horoskopů nebo jakýchkoliv dalších vnějších vlivů. Smysl všemu dáváte vy sami, jste sami sobě pány, a jen na vás záleží, jak s touto možností naložíte.

Zajímáte se o podobné myšlenky? Rádi přemýšlíte o světě? Přečtěte si také mou knihu Lovec hledá odpovědi.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

4 komentáře:

  1. Přeji pěkný den 😊
    Podle mě je nejdůležitějším smyslem života být sám sebou 🙆 jaký by potom musel být život nemít sám sebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tom určitě něco bude, ale i to není občas snadné. Spousta lidí může mít potíže při hledání sebe samých, vlastní identity a najít své místo ve světě. Možná že je cesta sebepoznání cesta právě na celý život. Ale máte pravdu, kdo v životě cítí, že není sám sebou, asi není moc šťastný.
      Děkuji za komentář, zdraví Jerry :-)

      Vymazat
  2. To, jaký je smysl života se řeší už dlouho. Je i možné, že jsme tu z nějakých důvodu, že bychom něco měli za svůj život vykonat a přijít na to sami, co to je. Smyslem života klidně může být úplně cokoliv. Pro někoho může být smysl života jen to, že žije. :) Záleží, jak ten smysl života bereme, jestli to bereme tak, že je smysl života něco, co je nad naší moc, nad naše chápání, zda to bereme jako předurčení k něčemu, nebo zda to bereme jako něco, co má smysl pro nás osobně.

    S tím, že něco nedostáváme, nebo něco nevyjde, i když jsou to věci, co mě třeba mrzí, řeknu si, že to tak mělo být, že byl nějaký určitý důvod, proč to nevyšlo. Třeba to je kolikrát proto, že na nás čeká něco lepšího. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hezký přístup a vlastně jej mám také. Trochu to koresponduje s článkem, kde jsem psal o víře. Smysl života je takový, jaký věříme, že je. Svět se podle toho začne sám uzpůsobovat.
      Děkuji za komentář, zdraví Jerry :-)

      Vymazat