čtvrtek 10. srpna 2017

Jak změnit svět kolem sebe

2

Málokdo se nejspíš spokojí se vším, co se děje ve světě kolem něj, ať už se jedná o různé politické záležitosti, vzdělávací systém, způsoby výchovy nebo fungování společnosti, proti kterému si připadáme bezmocní. Ale co tedy můžeme udělat pro to, aby nastaly změny na globální úrovni? Jak můžeme změnit společnost? Jak může jeden člověk změnit svět kolem sebe?

Teorie: Svět je jako zrcadlo


To, co se vznáší uvnitř nás, se bude vznášet také všude okolo jako ranní mlha. Pokud ve vašem vnitřním světě hřmí a šlehají v něm blesky, stejná bouře se odehraje i ve světě vnějším. Méně poeticky řečeno: okolí se stane odrazem nás samých, svoje představy reflektujeme do ostatních lidí i věcí a události se zastíní tím, co si myslíme, že znamenají.

Co to přesně znamená? Lidé, kteří se zaměřují na negativní věci, mají větší tendenci vidět je kolem sebe, a tím pádem být i více nešťastní. Je to jednoduchý princip ve stylu: stejné přitahuje stejné. Zkuste si na chvíli představit, že svět je zrcadlo, které odráží mír nebo chaos uvnitř vás. Znamenalo by to, že pokud byste byli plní negativních emocí, roznášeli byste je také všude kolem, a na druhou stranu pozitivní lidé přinášejí radost i lidem okolo.

Jak můžeme změnit svět


Jediný způsob, jak může jeden člověk změnit celý svět, je zahodit myšlenku, že je vesměs bezbranný jako poletující mol v šatníku. Jděte příkladem, který byste chtěli ve světě vidět. V tuto chvíli měníte své impérium, aniž byste si to uvědomovali. Měníte postavy okolo sebe, měníte prostředí a kulisy, měníte vlastní názory i přesvědčení a všechno to často děláte nevědomky. 
Právě teď je na světě někdo, jehož cesta vede za vámi, aby vás vyhrál. Dopřejte mu tu radost z poháru, který nese vaši podobu, aby byl onen člověk šťastný, protože na ničem jiném nezáleží. Až se jednou na smrtelné posteli ohlédneme za svým krátkým životem, jediné, co nás bude zajímat, bude: "Byl jsem šťastný? Miloval jsem?"
Můžete se častěji usmívat, častěji skládat poklony, častěji se bavit i s lidmi, které jste doteď přehlíželi, častěji pomáhat v domácnosti, častěji se zajímat o to, jak přemýšlejí druzí a častěji jim připomínat, jak úžasní dokážou být, pokud se podívají na svět trochu jinak.

A tohle všechno můžeme dělat místo toho, abychom někoho zesměšňovali, můžeme si méně získávat respekt a úctu zvyšováním si vlastního ega, méně si něco dokazovat... Máte skutečnou moc někoho nasměrovat, potěšit nebo poučit. 

Jediný úsměv může někomu rozzářit celý den, takovou máte moc, aniž by vás to cokoliv stálo. Máte moc změnit chování lidí kolem sebe, kteří se díky vašemu přívětivému jednání mohou chovat přívětivěji k dalším lidem okolo nich. Můžete být hybateli řetězové reakce. Můžete změnit svět kolem vás, pokud máte odvahu převzít za něj odpovědnost.

Zajímáte se o podobné myšlenky? Rádi přemýšlíte o světě? Přečtěte si také mou knihu Lovec hledá odpovědi. 
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

2 komentáře:

  1. Díky za krásný článek. Je pravda, že ten, kdo ovlivňuje moji náladu, jsem primárně já. I tak je hrozně těžké se ze smutku nebo naštvání dostat. Člověk musí být opravdu psychicky silný. Nu, zatím na té síle teprve pracuju, ale snažím se - opravdu se snažím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snaha je přeci to hlavní, nikdo nedokáže být pořád pozitivní a je normální mít občas vztek nebo smutek. Někdy je vyloženě třeba si tím projít, aby člověk mohl pokračovat dál, uklidnit se a hlavně pochopit význam takových pocitů. Přeci jen snažit se má vždy mnohem větší smysl než nedělat nic, a zaslouží si to obdiv. A jsem moc rád, že se článek líbil!
      Děkuji za komentář, zdraví Jerry! :)

      Vymazat