pátek 25. srpna 2017

10 nadpřirozených věcí, které si mylně vykládáme

2

Lidé se často domnívají, že je jejich život řízený něčím, co je nad jejich vlastní chápání. Dělá se to vlastně odnepaměti. Pokud si lidé nedokážou něco vysvětlit, přisuzují to nějakým nadpřirozeným schopnostem. Zvláště stane-li se nám něco nečekaného nebo podle nás zázračného, nechceme věřit, že je to zákon akce a reakce, nebo že jsme si k sobě určitou situaci přitáhli my sami.


1) Osud – Osud by se dal jinak popsat jako určitá předurčenost našeho života. Predestinace přichází ve chvíli, kdy si myslíme, že nad událostmi nemáme kontrolu. Ale my nad událostmi kontrolu máme, protože to, jak na ně reagujeme, je pouze v naší hlavě. Náš život není předurčený. Máme svobodnou volbu s ním něco dělat a naše budoucnost je v našich vlastních rukou, nikoli v rukou něčeho jiného. Každá událost v našem životě má určitý smysl, který vznikl z nějaké konkrétní příčiny, nebyla nám dána shůry.
 

2) Bůh, nebe a peklo – S Bohem je to podobné jako s osudem. Věřící lidé, převážně členové nějakého náboženství, se domnívají, že Bůh řídí náš život nebo do něj alespoň nějak zasahuje. Znovu tím odebírají svoji vlastní odpovědnost a dávají ji něčemu jinému. Ačkoli se nesnažím popírat existenci Boha jako řádu přírody, tvůrce vesmíru či objektivního pozorovatele světa, troufám si popřít teorii o tom, že Bůh je tu, aby nám vládl nebo kladl nějaké požadavky. Pokud Bůh existuje, nedal nám naši svobodnou volbu "zbůhdarma". Stejně tak by nás nestvořil k obrazu svému, aby nás pak soudil, jestli patříme do nebe nebo pekla. Jsme tu, abychom vyjádřili sami sebe, ne něco nebo někoho jiného. 
 

3) Horoskopy – Překvapuje mě, kolik lidí ještě v dnešní době čte horoskopy. Kdokoli by zahlédl nějakou novinářskou rutinu, zjistí, že jsou to jen marketingové texty, které si prostě někdo vymýšlí. V horoskopech se obvykle objevují fráze, které mluví o tom, že dnes je správný den pro lásku, pro štěstí, pro úspěch či neúspěch... ale který takový den není? A jsou tací, kteří na horoskopy nevěří, ale stejně lpí na tom, v jakém znamení se narodili, protože podle zvěrokruhu má každé znamení svoji čest, na kterou se lidé rádi odkazují. Lidé rádi slyší to, co slyšet chtějí. Že jim přejí hvězdy, že jsou výjimeční jedinci, že mají občas tvrdohlavou povahu (kdo ji někdy nemá?)... Naše schopnosti, naši budoucnost, jak bude vypadat náš den – to všechno ovlivňujeme jen my sami.
 

4) Věštění a podobné vidění budoucnosti – Ještě stále se najdou důvěřiví lidé, kteří volají věštcům, aby jim předpověděli budoucnost. Věštci jsou často dobrými psychology, dokážou mluvit tak abstraktně, až se nakonec jejich věštba splní v jakémkoli případě. Tak zvaní věštci se zaměřují na povahu důvěřivého člověka, který k nim přijde, a podle pravděpodobnosti odhadují jeho následující chování. Způsob, jak s nimi jedinec mluví o vztazích, je nasměruje k možnému výsledku. Způsob, jak mluví lidé sami o sobě, o svých touhách a činech, odkazuje na to, jakým směrem se budou v životě ubírat. Protože je to naše vlastní motivace, která nás posouvá dál, nikoli motivace věštce.
 

5) Strašidla a nadpřirozené bytosti – Známe je z hororů, známe je z knížek i z filmů, a proto se jich bojíme. Všelijaká monstra, duchové, děsivé noční kreatury existují v naší hlavě především proto, že je posilujeme svým vlastním strachem. Na co se zaměřujeme, to pak vidíme kolem sebe. Jakékoli zvuky okolo pak podle nás nemají fyzikální důvod, ale jsou důsledkem toho, co se odehrává v naší hlavě a čemu věříme. Ano, některá monstra jsou skutečná, ale mají úplně jinou podobu – podobu strachu, bolesti, utrpení, viny, vzteku a dalších negativních emocí. Někdo považuje dokonce i samotnou smrt za nadpřirozenou bytost, která kosí životy, jak si zrovna zamane, ale i smrt přichází z konkrétních důvodů, jako je naše životospráva, duševní postoje nebo fyzické nátlaky.
 

6) Prorocké sny – Sny jsou odrazem toho, na co myslíme a co je v našem podvědomí. Sny nám skutečně mohou ukazovat obrazy, které se jeví jako prorocké, ale to jen proto, že nám ukazují odraz toho, co jsme o sobě nevěděli. Věřím, že je možné vykládat sny tak, aby nám pomohli pochopit naše myšlenkové pochody, protože to, co se nám zdá, k nám mluví v metaforách. Prožitky ve snech jsou zrcadlem nějaké intenzivní situace, nad kterou často přemýšlíme. Pokud se nám zdají noční můry, často to vychází z našich starostí, strachů, depresí a dalších emocí, jejichž činiteli jsme ale zase jen my sami, nikdo jiný.
 

7) Psychické schopnosti a kouzla – Možná jste někdy slyšeli o lidech, kteří mají nadpřirozené schopnosti, jako je čtení myšlenek, levitace, telekineze nebo cokoliv podobného. Vesmír je seskládaný z energie a my jako lidé máme možnost s touto energií pracovat, pokud pochopíme, jakou technikou s ní lze pracovat. Nevylučuji, že někdy v daleké budoucnosti bude existovat způsob, jak dosahovat věcí, které nám teď přijdou jako vytržené ze science-fiction (stačí se jen podívat na vědeckotechnologický pokrok za poslední století), důležitý je tu ovšem zase ten fakt, že jakýchkoliv schopností dosáhneme, vždy to záleží na nás samých nebo na lidské důvtipnosti. Tyto síly nejsou darovány nebo jimi nejsme nijak posedlí. A stejně jako u všech ostatních bodů je nepotřebujeme k tomu, abychom mohli vést svůj spokojený život.
 

8) Štěstí a neštěstí – Říkáte si, že je náš život důsledkem štěstěny nebo smůly? Všichni se narodíme jako malé děti se stejným potenciálem. Můžeme si říci, že někdo se narodí do bohaté rodiny, někdo je krásnější, někdo talentovanější... ale nic z toho není odrazem štěstí nebo neštěstí. Štěstí je pocit, který vychází z nás samých a z toho, jakým způsobem se díváme na svět. Štěstí i neštěstí mohou zažívat bohatí i chudí, moudří i hloupí, bílí i černí, společenští i osamělí. Ve skutečnosti to, jak jsme spokojení, je závislé na našich schopnostech vypořádávat se s různými situacemi. Všichni lidé zažívají problémy a všichni musí překonávat překážky, i když jsou rozdílné. To, co odděluje štěstí a neštěstí, vychází z toho, jak se s těmito problémy dokážeme vypořádat.
 

9) Správnost a nesprávnost, objektivní zákony – Někteří lidé věří, že je objektivně dané, co je správné a nesprávné. Na toto téma jsem už psal celý článek, proto se nechci opakovat, nicméně ve zkratce: to, co soudíme jako správné a nesprávné, vychází z našich subjektivních soudů. Neexistuje nikdo jiný kromě lidí samotných, kdo by nám napovídal, co je dobré a co špatné, co je správné a co nesprávné, co je šťastné a nešťastné. Všechno vychází z našeho vlastního přesvědčení, případně z přesvědčení, které jsme od někoho převzali. Žádná nadpřirozená síla nebo bytost něco takového nedefinovala.
 

10) Dobro a zlo, karma – Lidé se narodili buď dobří, anebo v sobě mají zlo. I takovým řečem někdo věří. Stejně jako správnost a nesprávnost nebo štěstí a neštěstí vychází dobro a zlo z našeho přesvědčení. Vlastně to funguje na stejném principu – zlé věci jsou zároveň špatné a dobré věci jsou správné. Většinou, když se někdo chová zle, neboli když se nechová podle našich očekávání, je to jen tím, že nezná žádnou jinou cestu, jak by naplnil svůj cíl. "Zle" se lidé chovají především ve chvíli, kdy jsou v úzkých a kdy trápí sami sebe, protože nevědí kudy kam. Pokud se někdo chová zle a ví o tom, většinou jde jen o volání o pomoc. V jiných případech to, co vnímáte vy jako zlo, vnímá někdo jiný jako prospěšné a dobré. V jakémkoli případě to ale vychází z lidského přesvědčení a ze zkušeností individuálních lidí, není to jasně dané nějakou nadpřirozenou silou.
 

Když se podíváte na všech deset bodů, kterým lidé často přisuzují mylně nějakou nadpřirozenou schopnost, zjistíte, že všechny vycházejí pouze z lidského přesvědčení. Že to není něco, co by fungovalo samo o sobě jako spíš něco, co dokážeme ovlivnit a nad čím máme kontrolu. Nejsme bezmocní, ani nejsme oběti horoskopů nebo postavení planet. Máme odpovědnost za svůj život a ten je v našich rukou.

Zajímáte se o podobné myšlenky? Rádi přemýšlíte o světě? Přečtěte si také mou knihu Lovec hledá odpovědi.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

2 komentáře:

  1. Tohle mě trochu rozesmutnělo. Někteří lidé jsou opravdu schopni vidět jinak a dál než ostatní lidé svýma očima. To že je tu mnoho podvodníků už věc druhá. Také nerozumím tomu, co je špatného na tom, když někdo věří kupříkladu v karmu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, v žádném případě bych nechtěl někoho rozesmutnit; už z principu tohoto článku netvrdím, že věřit na něco konkrétního je špatné či dobré. Nadcházející vysvětlení proto prosím berte jako moje subjektivní hledisko:

      To, že někteří jsou schopní vidět věci jinak, je bezesporu pravda, neboť všichni máme svá vlastní přesvědčení a pohledy na svět. Právě proto však považuji za mylné ezoterické věštění či různé nadpřirozené schopnosti, které by nějak četli naše vlastní životy. Věřím však, že existuje spousta mentalistů a vrozených empatických psychologů, kteří dokážou vyčíst z druhých lidí spoustu znaků, které jiní nevidí. Mnozí z nich však využívají tzv. Barnumova efektu, o kterém jsem již také psal na blogu.

      Rozumím tomu, proč lidé věří karmě jako určitému zákonu spravedlnosti, ovšem je také třeba si uvědomit, že toto nastavování spravedlnosti aneb "dobré skutky se ti vrátí, zlé taktéž", jsou pořád vystavěny na osobních soudech dobra a zla toho, kdo se je snaží interpretovat jako vinu, nikoli toho, kdo je skutečně zažívá. Neznáme kontexty, záměry ani psychická rozpoložení člověka, který jedná způsobem, který by se mu podle nás měl nějak vymstít, což je přesně důvod, proč nám pak někdy připadá, že "zlo občas vyhrává". V relativní světě nejsou žádné absolutní pravdy, co by říkaly, že něco je dobré a něco zlé, a proto by se tyto skutky měly stejnou měrou navracet.
      Osobně věřím spíše v to, že každý zažívá přesně to, co se zrovna potřebuje naučit a co by se nedokázal naučit za jiných okolností, což je spíše metoda "pokus – omyl" či "učení se ze zkušeností", než zákon tzv. karmy, který je zaměřený na vinu člověka, jež se zákonitě oplácí.
      Děkuji za komentář, a prosím: žádný smutek, svět je různorodý ve víře, a i to je na něm úžasné, víra je to nejosobitější v nás, zdraví Jerry :-)

      Vymazat