pátek 11. srpna 2017

10 důvodů, kvůli kterým vztahy nefungují

0

Lidé často řeší problémy se svými milostnými vztahy. Vztahy, ať už jsou jakékoli, mají v našem životě velký význam proto, že nám předávají zkušenosti a pocity, zároveň můžeme skrze druhé definovat sami sebe a najít tu správnou cestu v životě, kterou bychom se chtěli ubírat. Bohužel se často stává, že nás vztahy přestanou naplňovat nebo z nějakého důvodu nefungují. V tomto článku se pokusím jmenovat možné příčiny.

 

Proč některé vztahy nefungují


Řekl bych, že problémy ve vztazích vznikají už ve chvíli, kdy vztahy vznikají – jinak řečeno navazujeme vztahy z nesprávných důvodů. Nelze sice objektivně říct, které důvody jsou správné a které ne, ale pokud chceme nějaký vztah skutečně udržet funkční a přejeme si, aby vydržel co nejdéle a stále nás naplňoval, musíme na něm pracovat. A vztahy, které postrádají tuto společnou motivaci, se dříve či později rozpadnou. Základní důvody tedy jsou:

  1. Nechcete být sami – Spousta lidí navazuje vztahy jen proto, že nechce nebo nedokáže být sama, ale abychom mohli být v nějakém vztahu šťastní, musíme být nejdříve šťastní sami se sebou. Lidé dokážou být osamocení i v davu dalších lidí, stejně tak introvertní jedinci, kteří tráví většinu času doma, se nemusí cítit sami.
  2. Chcete být milováni – Můžete hledat partnera nebo partnerku jen proto, že chcete být milováni. Může vám to zvedat ego, jste rádi oslavováni, obdivováni nebo vám náklonnost vyhovuje. Láska je ale nevynutitelná a nefunguje na principu obchodu.
  3. Ujišťujete se sami o sobě – To souvisí i s druhým bodem. Lidé, kteří si jsou nejistí sami sebou nebo náklonností druhých, hledají ujištění u ostatních, a když se jim přestane dostávat, začínají obvykle pochybovat i o svých partnerech, protože jim nedávají to, co tak chtějí – jistotu. Nikdo nám ale nedá jistotu, nicméně můžeme hledat důvěru.
  4. Navazujete vztahy kvůli přechodnému potěšení – Může to být vztah založený na sexu nebo vás pojí dohromady jakákoli jiná krátkodobá záležitost. To může samozřejmě fungovat, ovšem krátkodobě. Každý, kdo touží po opravdu naplňujícím vztahu, ví, že se musí na vztah dívat v mnohem delším horizontu.
  5. Navazujete vztahy kvůli financím – Nikdo neříká, že peníze nejsou ve vztahu důležité, ale každý by měl vědět, že se pravá láska nedá koupit a že peníze nejsou hodnotou, na které lze vystavět hluboké emoce.
  6. Cítíte tlak z okolí – Lidé vám říkají, že byste si měli už konečně někoho najít? Nebo prostě vidíte, jak jsou okolo vás ostatní ve vztazích, a vy ne? No a co? Vztahy nemohou být založené proto, že to po vás vyžaduje někdo další nebo abyste se necítili divně. Nežijete životy druhých lidí, proto nemá cenu se s někým srovnávat. Čekejte, až přijde ta správná chvíle, kdy vy sami budete chtít.
  7. Máte nevyřešenou minulost – Někteří lidé si myslí, že překonají svůj dřívější vztah tím, že se vrhnou do vztahu nového. Ale stejně jako u předchozích bodů, city se nedají vynutit a svou minulost nevyřešíte tím, že se před ní budete snažit skrývat.
  8. Nudíte se – I takové mohou být důvody. Lidé se nedokážou zabavit, a tak hledají dramata do svého života novým vztahem. Ale záplata zůstane vždy jen záplatou.
  9. Chcete se dostat z deprese nebo smutku – Hledáte naplnění svého života, psychickou vzpruhu nebo jednoduše něco, co by vás mohlo udělat šťastnými. Ale nikdo jiný to za vás nesvede. Dříve či později se vaše deprese dostanou na povrch, pokud je vy sami nezačnete řešit. Nemůžete předat tíhu své nevyrovnanosti na někoho jiného, nikdy jiný než vy sami vás nedokáže vyléčit.
  10. Potřebujete si něco dokázat – Třeba že jste úspěšní ve vztazích, že zvládnete cokoliv, že dokážete splnit další ze svých životních cílů. Zvyšujete svoje ego, což vám bohužel nezaručí fungující vztah.

 

Samozřejmě že například nikdo nechce být sám a každý chce být milován, nemělo by to být ovšem hlavním motivem k navázání vztahu, pokud chceme, aby byl dlouhodobý (vystavěný na pevných základech). 
 
 

Jaký je smysl vztahů


Mnozí lidé hledají ve vztahu štěstí, ale štěstí je záležitostí našeho niterního světa. Vztahy jsou od toho, aby se v nich sdílelo, nikoliv čerpalo nebo něco vyloženě získávalo. Ve vztahu získáváme především určitou verzi sebe samých, nejlépe takovou, která nás dělá lepšími. Stejně tak člověk, který nemá úctu a lásku sám k sobě, bude mít pravděpodobně při sobě člověka, který je neuctivý a neláskyplný. Někteří lidé udržují vztahy, ve kterých není úcta ani respekt, protože oni sami k sobě nemají úctu ani respekt. Chtěli byste mít takový vztah, nebo si myslíte, že je lepší nad tím trochu více zapřemýšlet? Můžete samozřejmě navazovat vztahy spontánně, ale chcete-li, aby vztah vydržel, nelze nad ním nepřemýšlet.
 
To nejlepší, jak můžeme začít, je najít si kladný vztah sami k sobě, protože my sami jsme člověkem, který nás nikdy neopustí a který bude stát vždycky při nás, ať se děje cokoliv. 

 

I negativní nebo nefunkční vztahy však mají svůj smysl. Učí nás odpouštět, učí nás nalézat to, co opravdu chceme, učí nás překonávat hněv nebo hledat cenu míru a nelpět na věcech, které jsou nedůležité proto, abychom byli šťastní.
 

Jaké jsou základy kvalitního vztahu


Říká se tomu synergie – tedy stav, kdy 1 + 1 je více než dva. Stav, kdy jste s druhým člověkem vy sami lepším člověkem. Lepším, než kdybyste byli sami. Je to především vztah, kde máte společné zájmy, protože to je měřítko toho, jakým směrem se bude vztah odvíjet v budoucnu. Máte stejné zájmy, podobné plány, stejný pohled na svět, podobnou životní filozofii nebo víru – pak jste na cestě za něčím, co je vystavěno na opravdových společných hodnotách.

Až poté, co si partneři prožijí společné krásné, ale i zlé chvíle, se skutečně pozná, jak moc dokážou ve vztahu setrvat, co pro ně vzájemný vztah znamená a co pro sebe znamenají sami navzájem. Není to o tom, aby na sobě partneři lpěli, ale aby šli stejnou cestou společně.
 

Jak najít spřízněnou duši


Hledejte někoho, u koho nechcete nic měnit. Někoho, před kým se nemusíte skrývat a můžete se zároveň oddat své vlastní osobitosti. Je to člověk, u kterého budete vděční jen za to, že je, budete mít společné zájmy i cíl. Láska čeká na každého, to je můj slib se zárukou.

Když lidé nemohou najít nikoho takového, mohou se ptát, zda není lepší být sám. Podle mě je uctivější být sám nebo dokonce střídat partnery, než být s někým, kdo nám třeba ubližuje nebo koho nemilujeme. Někteří lidé zůstávají nešťastní ve vztazích jen proto, že se bojí odejít nebo začít znovu, ale není nic lepšího, než když při svém zklamání člověk objeví někoho, kdo v něm znovu objeví jiskru lásky.

Stejně jakákoliv zamilovanost dříve či později zmizí, protože se musí proměnit v opravdovou lásku. Pokud vztah nestojí na společných základech, se zamilovaností odejde i všechno ostatní. To ovšem neznamená, že se nemůžete do někoho zamilovat znovu. Můžete hledat nové stránky osobnosti, více se bavit o tom, co je pro vás důležité, bavit se o společných zájmech a cílech a vystavět si nové základy. Nečekejte však, že se tak stane samo od sebe. Nic se nerozhýbá samo od sebe, to my sami jsme hybateli ve vztazích a my sami určujeme jejich hodnotu i smysl.

Zajímáte se o podobné myšlenky? Rádi přemýšlíte o světě? Přečtěte si také mou knihu Lovec hledá odpovědi. 
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat