pondělí 5. června 2017

Richard Bach: Proč je mým nejoblíbenějším spisovatelem

0

Na svém blogu vám postupně představuji všechny své oblíbené spisovatele, ale teprve dnes vám chci představit svého spisovatelského krále – Richarda Bacha. Seznámím vás s knihami, které jsem od něj četl a doufám, že vás na některé nalákám. Jsou to většinou krátké novely, souvisejí s leteckou tematikou a jejich filozofie je zkrátka o životě. A myšlenky mohou být doslova život měnící! Například takové Iluze jsem si musel koupit i v originále.

Richard David Bach


Narozen 1936 v Illinois. Proslavil se především svým bestsellerem Jonathan Livingston Racek, který byl také zfilmovaný. Jeho díla jsou vždy částečně autobiografická, ale objevují se v nich i mysteriózní prvky na hraně reality a snu. Od 17 let je jeho největší vášní létání, podobně jako to měl třeba Exupéry – létal jako akrobatický pilot i jako pilot bombardovacího letadla za války. Z jeho knih je nicméně patrné, že je to pacifista. 

Jeho filozofie se točí kolem témat, kterými jsou například lidská svoboda a neomezenost (oženil se, měl 6 dětí a poté se rozvedl, protože přestal věřit na manželství), hledání nové perspektivy (znovu se zamiloval a napsal o tom milostný román Most přes navždy) či životní moudrost (že i ty nejromantičtější příběhy nemusejí dopadnout happy-endem, ale důležité je to, co si z nich člověk vezme).

Knihy, které dokážou měnit životy


Richard Bach má na svém kontě už nespočet novel, u některých napsal i pokračování, ale z dlouhodobého hlediska se těší největší oblibě zejména tyto čtyři.

Jonathan Livingston Racek

Je to příběh o rackovi, který hledá smysl bytí, hledá svou neomezenost a vyvíjí se za pomocí poznání svého vnitřního i okolního světa. Jde tedy o krátkou filozofickou bajku, která by mohla být vyprávěna i jako pohádka, ale zároveň jako hluboká životní pravda. Racek se odlišuje od ostatních členů hejna a vlastně ani nechce být jen dalším z nich, hledá něco víc. Tím, jak se odlišuje, ho začnou ostatní členové zatracovat. Stane se samotářem, který poznává svět a vrací se ke svému hejnu s tím, co se o světě naučil. Co se naučil a jak to ostatní přijmou, tak to nechť je překvapením!

Iluze

Má nejoblíbenější kniha, která vypráví příběh o tom, jak se Richard setkává s vysloužilým mesiášem. Aneb jaké by to bylo, kdyby někdo jako Ježíš sestoupil zpět do dnešního moderního světa. Jenže nečekejte žádné náboženské myšlenky, v téhle malé novele zjistíte, že všechno kolem nás, je tak trochu iluze. Že věříme iluzím. Že možná nic není takové, jak se na první pohled zdá. "Svět je tvůj sešit stránek, na kterých provádíš své počty. Není to skutečnost, ačkoliv tam skutečnost můžeš vyjádřit, budeš-li to chtít. Můžeš však také svobodně psát nesmysly nebo lži, nebo vytrhávat listy." Můj největší tip: kdybyste si měli přečíst jedinou knihu, ať je to právě tahle!

Nikdy Ti není dáno přání, aniž by Ti současně nebyla dána síla jej splnit. Možná pro to však budeš muset pracovat.

Most přes navždy

Máte raději milostné příběhy, které v sobě ovšem nezahrnují klasická klišé a stejně jsou kouzelně zamilované? Tak tohle je skvělá volba. Příběh o tom, jak se Richard, ten svobodomyslný chlapík, který nevěřil na manželství a snad ani na to, že by existovala skutečná láska, setkal s Leslie. A ta ho naučila, jak fungují vztahy na planetě Zemi.

Jediný

Jediný, to je ten nejabstraktnější příběh, který vás zavede do několika časových pásem i příběhových vrstev. Richard a Leslie cestují letadlem skrz minulost, přítomnost i budoucnost, a zjišťují, jaké by to bylo žít v alternativních realitách. A dochází k tomu, že to, co všechny příběhy spojuje, je jediný život, jediný vesmír, jediné poznání... Pokud máte rádi něco mezi realitou a scifi, sáhněte po tomto neobvyklém příběhu. Ale stojí za zmínku, že částečně navazuje na předchozí Most přes navždy – abyste věděli, jak se vlastně Richard s Leslie setkali a co jejich vzájemná pouť znamená.

A pár dalších tipů, které jsem četl


Kromě těchto novel napsal autor ještě například Knihy fretek, což jsou pohádky pro děti, nebo úplně kraťoučké příběhy, jakým je například Nikdo není daleko. 

Příručka mesiáše 

Tuhle knihu jsem vám už představoval ve svém videu na youtube, ale byla by škoda, kdybych ji nezmínil také tady. Autor zde sepsal myšlenky z většiny svých knih a každou vepsal na jednu stránku. Na vás je si zvolit, zda levou či pravou a náhodně knihu otevřít. Možná že myšlenka, kterou si zrovna přečtete, změní váš den. Jdu to zkusit: "I ta nejnepatrnější změna, která se dnes stane, vás dovede k podstatně odlišným zítřkům."

Jak zhypnotizovat Marii

Z jeho novější tvorby bych jmenoval román Jak zhypnotizovat Marii, který se ve stylu iluzí snaží představit filozofii, že vše může být zmanipulované, že vlastně můžeme být naším světem zhypnotizování. 

Toulky s Puff

Pokud máte raději nějaké oddechovky před spaním, které nejsou založené na nutnosti úplné soustředivosti, můžete sáhnout po tomto "deníku". Kniha, která vypráví Richardovy příběhy z cest s letadlem, které pojmenoval Puff, obsahuje i četné ilustrace a je skvělým počtením po náročnějším dni.

Jeho tvorba je podobná té mé, dává mi smysl a jsou to přesně ty knihy, ke kterým se pořád vracím, abych v nich našel něco nového. A zároveň je vše vyprávěno s lehkostí v kulisách leteckého nebe.
Author Image

Kdo je Jerry Writer
Toulám se světem médií, tvůrčího psaní, sociálních sítí, literatury a životní filozofie. V životě je pro mě důležitá kreativní činnost, při které mohu svobodně realizovat své nápady a předávat inspiraci nebo druhé motivovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat